Началникът на армията на Индия заяви, че страната му трябва да бъде подготвена за война и обвини Китай, че "изпробва границите на търпението ни", дни след като въоръжените с ядрени оръжия съседни държави прекратиха един от най-тежките си гранични конфликти от десетки години насам, съобщава "Франс прес".

Ген. Бипин Рават заяви, че Индия не може да си позволи да е самодоволна и трябва да бъде подготвена за възможността за всеобхватна война.

"Доколкото нашият северен противник е разтревожен, показването на мускули започна", подчерта генералът пред мозъчен тръст в Делхи, имайки предвид Китай.

Индия засили оперативната готовност на армията си на границата с Китай

Индия засили оперативната готовност на армията си на границата с Китай

Китай също така недоволства от разширяващите се военни връзки на Индия със САЩ и Япония

"Завладяването на територии стъпка по стъпка, тестването на границите на нашето търпение е нещо, за което трябва да внимаваме и да останем подготвени за ситуации, които постепенно биха могли да се превърнат в конфликт", коментирал още ген. Бипин Рават.

"Дали тези конфликти ще бъдат ограничени в пространството и времето, или дали те могат да се разраснат в всеобхватна война по целия фронт (остава да се види)", допълнил началникът на индийската армия.

Индия и Китай бяха във война през 1962 г. заради североизточния индийски щат Аруначал Прадеш.

През миналия месец двете страни изтеглиха войските си, за да успокоят напрежението заради част от хималайското плато, към което териториални претенции имат Китай и Бутан, който е съюзник на Индия.

Рават също така изтъкнал, че големият враг на Индия - Пакистан, който е съюзник на Китай, вероятно ще се възползва от напрежението.

"Много е вероятно западният противник да се възползва от ситуацията, развиваща се по северната граница", посочи генералът.

Пакистан и Индия водиха три войни след обявяването на независимост, като две от тях са за спорния регион Кашмир, към който и двете страни имат териториални претенции.