Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова реагира саркастично на решението на президента на Украйна Володимир Зеленски да освободи от длъжност главния прокурор на страната Ирина Венедиктова и ръководителя на СБУ Иван Баканов.

По този повод дипломатът отбеляза с ирония в в канала си в Telegram, че "денацификацията е в разгара си".

Зеленски уволни главния прокурор и шефа на службите за сигурност

Зеленски уволни главния прокурор и шефа на службите за сигурност

Разследват се много случаи на връзки между служители и Русия

Припомняме, че в неделя Зеленски съобщи, че е уволнил главния прокурор Ирина Венедиктова и е отстранил от длъжност ръководителя на СБУ Иван Баканов заради множество факти на държавна измяна сред служители на отдели.

"Реших да отстраня главния прокурор и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна. Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и съучастие на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоохранителни органи. По 198 наказателни производства са повдигнати обвинения на съответните лица", каза президентът във видеообръщение.

По-конкретно, повече от 60 служители на прокуратурата и СБУ останаха на окупираната територия и работят срещу страната ни, отбеляза Зеленски.

"Подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на страната и разкритите връзки между служителите на службите за сигурност на Украйна и руските специални служби повдигат много сериозни въпроси пред съответните ръководители. На всеки един от тези въпроси ще има подходящ отговор", завърши президентът.