Западните сили спориха как да се справят със замразените руски активи в сряда, когато финансовите министри от Г-20 започнаха дискусия за предизвикателствата пред глобалната икономика, опитвайки се да загърбят дълбоките геополитически разделения, предава "Ройтерс".

Бразилските официални лица, домакини на двудневната среща в Сао Пауло, се опитаха да съсредоточат разговорите върху икономическото сътрудничество за справяне с проблеми като изменението на климата и бедността, като предложиха съвместно изявление, което избягва директното споменаване на войните в Украйна и Газа.

И все пак геополитическите въпроси, надвиснали над събитието, скоро излязоха наяве, като дори близки съюзници бяха разделени относно това какво да правят с руските активи, блокирани от западните сили.

Тези пукнатини станаха видими, след като министри от големите демокрации от Групата на седемте (G7) се събраха рано в сряда преди заседанията на G20, обсъждайки дали замразените активи могат да финансират реконструкцията на Украйна.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че вярва, че има солидна основа в международното право за отключване на стойност от руските активи, като обезпечение или чрез изземване.

Но френският министър на финансите Бруно Льо Мер твърди в сряда, че няма достатъчно основание в международното право за конфискуване на руски активи, подчертавайки, че подобен ход ще изисква одобрението на членовете на Г-20 и други страни.

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

"Това е кражба. Това е присвояване на нещо, което не ви принадлежи", коментира Мария Захарова

"Не трябва да добавяме никакво разделение между страните от Г-20", каза той пред репортери. "Ако правното основание не е достатъчно... вие ще създадете повече разделения във време, когато се нуждаем от повече единство, за да подкрепим Украйна."

Тяхното несъгласие подчерта сложния геополитически терен за групата Г-20, чиито външни министри миналата седмица в Рио де Жанейро изразиха дълбоки различия относно войната в Украйна и бомбардировките на Газа от Израел.

Координаторът на Бразилия по финансовата линия на Г-20 в Сао Пауло, Татяна Росито, каза, че преговорите за икономическата част от комюникето на групата са приключили успешно от заместник-министрите в "много положителна" атмосфера.

Черновата на комюникето, видяна от "Ройтерс" във вторник, само бегло споменава регионалните конфликти.

Но германският министър на финансите Кристиан Линднер каза, че страната му ще се съгласи с комюникето на Г-20 само ако бъдат споменати геополитически въпроси като войната в Украйна.

Киев вижда още тази година конфискацията на замразени руски активи

Киев вижда още тази година конфискацията на замразени руски активи

Москва по-рано тази седмица предупреди Запада, че ще даде изключително твърд отговор

Бразилия се опитва със своето председателство на Г-20 да измести дискусиите от геополитическото напрежение между големите сили към консенсус относно устойчивото развитие, като същевременно се опитва да даде повече глас на развиващите се нации от Глобалния юг.

В своето обръщение, откриващо срещата на финансовите министри и управителите на централните банки, бразилският министър на финансите Фернандо Хадад предложи глобален минимален данък върху богатството, представляващ потенциален нов стълб за международно данъчно сътрудничество.

Хадад вече беше предложил на Г-20 да се заеме с данъчните убежища за най-богатите и данъците върху наследството в полза на свръхбогатите.

Управителят на централната банка на Бразилия Роберто Кампос Нето нарече борбата с инфлацията ключов инструмент за борба с неравенствата, един от приоритетите на Бразилия в председателството на Г-20.

Като призна скорошния напредък в дезинфлацията след пандемията, Кампос Нето призова за постоянство.

"Все още има работа за вършене в последната миля и рисковете предстоят", каза той.

ЕС обмисля да купи оръжия за Украйна със замразените руски активи

ЕС обмисля да купи оръжия за Украйна със замразените руски активи

Заплахата от война за ЕС не е невъзможна според Фон дер Лайен