Турската компания "Байкар" започна изграждането на завода за дронове край украинската столица Киев, съобщава "Ройтерс".

В него ще работят около 500 души и ще се произвеждат моделите TB2 или TB3.

Произведените в Турция дронове "Байрактар" придобиха известност в световен мащаб, след като украинската армия ги използва, за да осуети атаките на руските сили чрез унищожаване на бронирани превозни средства и артилерийски системи.

"Байкар" посочва, че от 2018 г. е подписал сделки за износ на своя дрон TB2 с 30 страни, сред които Украйна, Етиопия, Либия и Азербайджан.

"Нашият завод се строи. Нуждаем се от около 12 месеца, за да завършим строителството и след това ще преминем към вътрешни машини, оборудване и организационна структура", заяви главният изпълнителен директор на компанията Халук Байрактар ​​в кулоарите на Световното изложение за отбрана в Рияд.

До две години Турция завършва завода за дронове в Украйна

До две години Турция завършва завода за дронове в Украйна

Турските дронове изиграха важна роля в защитата на страната от руските атаки

Той уточни, че капацитетът ще бъде общо около 120 единици годишно. Все още обаче не е ясно дали производството в украинския завод ще се съсредоточи върху модела TB2 или TB3.

Запитан дали проблемите със сигурността, свързани с продължаващия конфликт, биха създали безпокойство за предприятието, Байрактар отвърна, че плановете "се изпълняват напълно" и "нищо" не може да ги спре.

Той допълни, че са напът и плановете на базираната в Истанбул фирма за започване на производство в Саудитска Арабия през следващите две години.

Новината идва след споразумение през юли за продажба на Саудитска Арабия на "Байрактар Акънджъ" - друг вид дрон. "Байкар" го определи като най-големия отбранителен договор в историята на Турция.

Байрактар заяви, че компанията му планира да удвои вътрешното производство на "Байрактар Акънджъ", възлизащо на 36 единици през 2023 г., а производството на TB2 ще остане непроменено на 230 единици.

Предприятието има за цел и да произвежда новите модели на дроновете "Байрактар Къзълелма" и TB3 "в десетки" единици.

До 6 месеца Baykar започва да прави дронове в Украйна

До 6 месеца Baykar започва да прави дронове в Украйна

Турската компания инвестира 100 млн. долара в собствено производство в Украйна