Властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщиха, че предприемат нападение срещу металургичния комбинат "Азовстал", което те определят като основното огнище на украинската съпротива в града.

Едуард Басурин, говорител на Народната милиция на ДНР, заявява пред Russia 24, че частите на щурмовите групи са подбрани специално по случая. Те се подпомагат от руската авиация и артилерия.

"Надяваме се, че в близко бъдеще тези псевдозащитници на украинския народ да се предадат, хората да дишат спокойно и никога повече да не чуем за страданията на мирните жители на Мариупол", заявява Барусирн широко цитиран от руските държавни медии. Басурин определя като фалшива информацията, че на територията на "Азовстал" са останали и цивилни граждани.

Не за първи път проруските сили, обсадили Мариупол още в началото на март месец, съобщават за голямо настъпление към промишлената територия. Миналата седмица Русия обяви, че напълно контролира територията на Мариупол, но информацията не бе потвърдена от независим източник. Поставен бе и ултиматум на украинските войници да се предадат, който обаче бе отхвърлен.

Вчера и Рамзан Кадиров заплаши украинските бойци.

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Не разполагаме с толкова много време

До този момент територията на стоманодобивния завод "Азовстал" се контролираше от украинските въоръжени сили - от 36-та бригада на морската пехота и полка "Азов". В понеделник началникът на патрулната полиция в Мариупол Михаил Вершинин заяви пред CNN, че около 1000 души са се укрили от обстрела и въздушните удари в "Азовстал".

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руските власти да отворят хуманитарен коридор от Мариупол до Бердянск за цивилни граждани. За днес обаче хуманитарни коридори така и не са отворени, това е трети пореден ден, в който те не могат да бъдат договорени.

Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че ситуацията в Мариупол може да се окаже червена линия за постигането на преговори и мир с Русия.

Най-големият производител на стомана в Украйна обеща никога да не работи под руска окупация

Най-големият производител на стомана в Украйна обеща никога да не работи под руска окупация

Страната е загубила до 40% от своя металургичен производствен капацитет