Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви на среща с иракски съветник по националната сигурност в понеделник тук в Техеран, че сигурността на региона трябва да бъде в ръцете на регионалните страни и че чуждестранните сили трябва да напуснат региона. Иран дава приоритет на своите съседи за разширяване на отношенията, а Ирак има многобройни връзки с Иран. Това каза Зариф на срещата с Касим Мохамад Джалал ал-Араджи Хусаини, цитиран от ИРНА.

Зариф заяви, че Иран винаги е зачитал независимостта, сигурността, териториалната цялост и единния суверенитет на Ирак и приветства конструктивната му роля в регионалните отношения. Той добави, че значението на делото на генерал Касем Солеймани и Абу Махди ал-Мухандис, които са били убити от американската армия на 3 януари 2020 г., се вижда ясно в Ирак и че Иран подчертава мярката на Ирак за това, като отбелязва, че сътрудничеството между Иран и Ирак може да се подобри в това отношение.

Нетаняху: Не искаме война, но няма да допуснем Иран да се сдобие с атомно оръжие

Нетаняху: Не искаме война, но няма да допуснем Иран да се сдобие с атомно оръжие

Израелският лидер направи коментара с шефа на Пентагона в Йерусалим

Иракският съветник по националната сигурност подчерта решимостта на Ирак за разширяване на цялостните отношения с Иран и благодари на Иран за подкрепата му за Ирак в различни области. Ал-Араджи вече се срещна със секретаря на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани.

Припомняме, че по-рано днес Зариф обвини Израел за прекъсването на електрозахранването в ядрения обект Натанз, което е причинило огромни щети. Мохамед Джавад Зариф обеща Ислямската република да си "отмъсти на ционистите" и да замени повредените центрофуги в завода с по-добри.

Министърът смята, че Израел се опитва да блокира отмяната на международните санкции срещу Иран, но "ционистите ще получат своя отговор при по-нататъшния ядрен напредък". Той обясни, че по-старите центрофуги от първо поколение, повредени при кибератаката, могат да бъдат заменени от по-нови, по-добри машини.

Иран обвини Израел за Натанз, обеща да отмъсти на ционистите

Иран обвини Израел за Натанз, обеща да отмъсти на ционистите

Ционистите искат да си отмъстят на иранския народ