Защитата на бившия командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, който е обвинен във военни престъпления, се обяви категорично против исканото от прокурорите разделяне на обвинението срещу генерала на две части.

Искането на прокуратурата не отговаря на правните стандарти и нарушава правата на обвиняемия за справедлив съд. Нарушава се презумпцията за невинност, заяви адвокатът на Младич - Бранко Лукич. По думите му предложението е против правилата на трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия.

Припомняме, Ратко Младич беше арестуван на 26 май в Сърбия и отведен миналия месец в Хага за делото след почти 16 години укриване. Срещу него са повдигнати обвинения за ролята му във войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 година, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Прокурорите поискаха съдиите да съдят бившия командир на босненската сръбска армия първо за клането в Сребреница през 1995 г., отчасти от опасения, че здравословното състояние на 69-годишния Младич може да се влоши.

Втори съдебен процес ще разгледа другите обвинения. Лукич заяви в писмен отговор до прокуратурата, че влошеното здравословно състояние на Младич ще попречи на подготовката за бърз процес за Сребреница.

Освен това, според него, ако обвнението бъде разделено, то защитниците няма да могат да се подготвят добре, тъй като е немислимо да работят по едно дело и в същото време да се готвят за друго с такава значимост.