Заради липса на персонал временно затварят консулския отдел в София, генералното консулство във Варна, а за 1 месец и консулството в Русе. Това съобщава ТАСС, като се позовава на руското посолство в София.

За консулствата в София и Варна не е посочен срок.

По-рано премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 руски дипломати.

"Нашите служби са идентифицирали хора, които до голяма степен са свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Голяма част от тях са работили за чужди служби, били са на различни позиции и дипломатическата им роля е била прикритие.

Нинова не знаела за гоненето на дипломати и се разтревожи

Нинова не знаела за гоненето на дипломати и се разтревожи

Безпрецедентен акт, който ще има дългосрочни последици, предупреждава тя

Това са дипломати към Руското посолство с различни официални роли. Извършвали са несвойствени дейности за тези дипроматически позиции. Затова поздравявам българските служби и Министерство на външните работи, че институционално са си свършили работата.

И искам да кажа, че всички които работят срещу интересите на България, ще бъдат призовани да си отиват обратно в страната, откъдето са дошли", каза Петков и обясни, че не може да бъде посочвана повече информация, тъй като е класифицирана.

По думите му това не е агресия към руския народ. "Когато чужди правителства се опитват да работят и да се намесват във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които да противодействат", посочи той.

"Още в неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва", допълни премиерът в оставка.

Междувременно стана ясно, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство.

Владислав Панев: Изгонването на руски дипломати не е съгласувано с "Демократична България"

Владислав Панев: Изгонването на руски дипломати не е съгласувано с "Демократична България"

Политикът обаче подкрепя решението

Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Припомняме, че по време на дебатите по вота на недоверие, който свали правителството, Кирил Петков открои сред виновниците за вота руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, наред с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.

Отношенията между Петков и Митрофанова бяха обтегнати от край време, като искри межди тях прехвърчаха например покрай отказа на страната ни да пусне руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство и посещението на премиера в оставка в Украйна. В края на април Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

Важно е да се отбележи, че на 1 април 2022 г. България изгони първия секретар на Руското посолство у нас заради нерегламентирана разузнавателна дейност. Освен това бяха отстранени и двама служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия.