Авиационните власти са затвориха въздушното пространство над части от Саратовска и Пензенска област от тази сутрин. Това съобщи Юрий Осколков, директор на летище Пенза пред Интерфакс.

"Интерфакс" пише, че след затварянето на въздушното пространство полетът S7 от Новосибирск за Саратов се е приземил в Самара, а полет от Внуково е излетял до Тамбовска област и се е върнал в Москва.

В четвъртък следобед пресслужбата на летището в Саратов съобщи, че то работи нормално. Летище "Гагарин" в Саратов работи нормално след временното ограничение на полетите, но без ограничения за пристигането и заминаването на самолети", съобщават от пресслужбата на авиационния оператор.

Федералната агенция за въздушен транспорт се въздържа от коментар.

Руската ПВО свали неидентифициран обект край Енгелс

Руската ПВО свали неидентифициран обект край Енгелс

Не се налага евекуация на жителите на града

По-рано през деня канали в Телеграм съобщиха, че въздушното пространство над Саратовска област е било затворено поради унищожаването на неидентифициран обект близо до град Енгелс. Губернаторът на областта Роман Бусаргин на свой ред съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са свалили безпилотен летателен апарат в района на Енгелс. Летището в Саратов се намира на около 50 км по права линия от военното летище "Енгелс".

През нощта срещу 26 декември руската ПВО свали дрон, приближаващ военното летище в Енгелс. Трима военнослужещи загинаха от осколките на безпилотния апарат, а според съобщения от руските служби не са нанесени сериозни щети по самото летище. Украинската страна не смята така и съобщи за повече жертви, макар и отново украинските власти да не потвърдиха участието си в атаката.

Това беше втората атака срещу летището. На 5 декември руското министерство на отбраната призна за атака с дрон срещу военни летища в Рязанска и Саратовска области сутринта на същия ден. Неидентифициран дрон атакува и летището в Курск, което също се използва от военните.

Украинският удар „Енгелс“: Какво повече можете да ни направите?

Украинският удар „Енгелс“: Какво повече можете да ни направите?

Все пак опасността от масирани удари остава, предупреждават властите

Още в началото на военната инвазия на Русия в Украйна започна ограничаването на гражданските полети в граничните на Украйна републики, които са в сила и до този момент, продължавани на всеки две седмици.