Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви готовността си да се срещне с руския си колега Владимир Путин във всякакъв формат.

"Украйна от своя страна има интерес да се срещне с руския президент във всеки формат", каза той в интервю за украинския телевизионен канал Ictv, чиято пълна версия бе излъчена в понеделник.

Освен това Зеленски обяви, че има шансове за среща на Нормандската четворка (Германия, Русия, Украйна, Франция), като заяви, че Киев е готов за това.

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

"Каква полза от среща със Зеленски?"

Още през април Зеленски съобщи, че иска да се срещне с Путин, за да обсъди конфликта в Източна Украйна.

На 22 април обаче руският президент, коментирайки това предложение, отбеляза, че ако това означава обсъждане на въпросите за Донбас, тогава украинското ръководство трябва преди всичко да се срещне с лидерите на Луганската и Донецката народна република. В същото време Путин добави, че е готов по всяко време да се срещне със Зеленски в Москва, за да обсъди развитието на двустранните отношения между Русия и Украйна.

През септември Москва съобщи, че Путин няма да обсъжда въпросите за войната и мира в Донбас с украинския си колега Володимир Зеленски, тъй като Москва не е страна в този конфликт.