Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че изявленията на Руската федерация за използването на ново "чудесно оръжие" свидетелстват за пълния провал на инвазията ѝ в Украйна.

"Днес един от представителите на руската държава съобщи, че са започнали да използват лазерни оръжейни комплекси в Украйна. Твърди се, че за спестяване на ракети. Първо, привлича вниманието фактът, че трябваше да спестяват ракети и някак да обяснят това. Тоест, над 2000-те ракети, които руската армия изстреля в Украйна, са основната част от техния запас от ракети и тогава имат само остатъци", каза президентът, цитиран от "Униан".

Зеленски отбеляза, че всички вече са видели как воюва Русия - с неопитни наборници, които тя "хвърля в битка като пушечно месо", с грабители, които виждат нормални домакински уреди в чужда държава за първи път, без съвременна защита и със забранени фосфорни бомби, които използват за изгаряне на училища и обикновени жилищни сгради.

Русия се похвали със свръхмощно лазерно оръжие

Русия се похвали със свръхмощно лазерно оръжие

"Пересвет" може да заслепява сателити на до 1500 км над Земята

"И ракети, повечето от които руската армия използва за унищожаване на абсолютно цивилна инфраструктура без стратегически военен резултат. В тези дни те изстрелваха ракети по Николаев, както и по Днипро", припомни той.

Припомняме, че в сряда Русия се похвали с ново поколение лазерни оръжия.

Сред тях е и мобилна лазерна система, обявена за първи път от президента Владимир Путин през 2018 г., за която Москва твърди, че е толкова напреднала, че може да заслепява сателити и да унищожава дронове.

През 2018 г. руският президент представи набор от нови оръжия, включително нова междуконтинентална балистична ракета, малка ядрена бойна глава, която може да бъде прикрепена към крилати ракети, подводни ядрени дронове, свръхзвуково оръжие и лазерно оръжие.

Малко се знае какво точно прави лазерното оръжие, наречено "Пересвет" на името на средновековния православен монах воин Александър Пересвет. През 2018 г. Путин разкри малко подробности, като тези за лазера са секретни.

Руският вицепремиер, отговарящ за военното развитие - Юрий Борисов, обяви на конференция в Москва, че бойният лазер "Пересвет" вече е широко разгърнат и може да заслепи сателити на до 1500 км над Земята.

В Русия създават ново лазерно оръжие

В Русия създават ново лазерно оръжие

Основната му цел е борба с дронове

Той съобщи, че вчера е бил извършен тест, при който е бил унищожен дрон на разстояние 5 км в рамките на пет секунди.