Володимир Зеленски отхвърли посещението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Киев заради участието му в срещата на върха на БРИКС в Казан, каза за АФП високопоставен източник от канцеларията на президента на Украйна.

В реч пред руския президент Владимир Путин в Казан в четвъртък Гутериш призова за "справедлив мир" в Украйна, за да се сложи край на войната, но участието му в срещата на върха на БРИКС предизвика гняв в Киев.

"След Казан Гутериш искаше да дойде в Украйна, но президентът не потвърди посещението му. Следователно Гутериш няма да бъде тук, особено поради унижението на здравия разум и международното право в Казан", каза източникът пред АФП.

По време на разговорите с Путин в Казан Гутериш повтори, че "руското нахлуване в Украйна е нарушение на Устава на ООН и международното право", се казва в изявление на организацията.

По-рано украинското външно министерство разкритикува решението на Гутериш да посети столицата на Татарстан и отбеляза, че той не е присъствал на мирната среща на върха в Швейцария.

"Това е грешен избор, който не допринася за мира, а само вреди на репутацията на ООН", казаха от ведомството.

Израел забрани на Антонио Гутериш да влиза в страната

Израел забрани на Антонио Гутериш да влиза в страната

Причината е, че той не е осъдил "недвусмислено" ракетната атака на Иран срещу Израел