Украинският президент Володимир Зеленски записа видеопослание от влака през нощта по традиция още от началото на войната той прави обръщение към украинския народ ежедневно.

Вчера Зеленски посети предните позиции в Николаевска област, самия Николаев, както и Одеска област. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари украинският президент рядко пътува извън Киев. Според уебсайта на институцията Зеленски е разгледал административната сграда в Николаев, пострадала от ракетен обстрел, и е посетил местна болница. По-късно беше публикувано съобщение и за Зеленски в Одеска област.

"Разговарях с нашите защитници: военни, полицаи, национална гвардия, терористична защита. Настроението им е уверено и не се съмняват в победата ни. Няма да дадем Юга на никого, ще си върнем всичко, което имаме, и морето ще бъде украинско, ще бъде безопасно", каза Зеленски.

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко, който заедно с президента се превърна в емблема на украинската съпротива и удържането на Киев, заяви, че мирните преговори с Русия ще бъдат възможни само след изтеглянето на руските войски. "Отдаването на част от украинската територия на руснаците не е компромис.", посочва той пред кореспондент на BBC. Кличко присъства на погребението на 24-годишния Роман Ратушний, активист за борба с корупцията, който в началото на юни беше убит като доброволец близо до Изюм в Харковска област.

Кричко повтори думите на президента Володимир Зеленски, който също посочва изтеглянето на руските военни до границите от 24 февруари като основно условие за възобновяване на преговорите.

Някои украински служители изразиха частни опасения, че западните съюзници могат да принудят страната им да сключи мирно споразумение с Русия в контекста на глобалните проблеми с доставките на храни и енергия.

"Повече от сигурен съм, че ще бъдем готови да разговаряме с руснаците за някакъв компромис. Ако и последният руски войник напусне Украйна, е време да говорим. Но все още не. Руснаците трябва да напуснат родината ни", заявява Кличко.

Кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс заяви също, че войната е трагедия не само за украинците, но и за руснаците и Русия: "Сега хората не го разбират, но съм сигурен, че много скоро ще разберат реалността. Руснаците умират - за какво? За амбициите на Путин?" "Обединението около Украйна и всички демократични страни ще бъде ключът към мира и свободата в Европа", заявява Кличко.

Президентът Зеленски в Одеса е обсъдил и сигурността на пристанищата и възможността за износ на агропромишлени продукти.

"Нашата позиция е ясна и непроменена: веднага щом сигурността може да бъде гарантирана с международно посредничество, Украйна ще направи всичко възможно, за да противодейства на продоволствената криза в света заради руската война", цитира думите му "Украинска правда".

ООН и други международни организации предупредиха за заплахата от глад в някои страни поради блокирания износ на украинско зърно, като обвиниха за това Русия.