Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново отрече да е имал договорка "услуга за услуга" с американския си колега Доналд Тръмп за получаване на военна помощ, въпреки увеличаването на доказателствата срещу американския президент в процедурата по импийчмънт, провеждана от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) във Вашингтон.

"Не съм разговарял с американския президент Тръмп в тези термини: вие ми давате това, аз ви давам това", коментира Зеленски в интервю за европейски медии, включително германското списание "Шпигел".

Тръмп отказал помощта за Украйна в деня, в който е разговарял със Зеленски

Тръмп отказал помощта за Украйна в деня, в който е разговарял със Зеленски

Нови разкрития в разследването за импийчмънт

Украинският държавен глава изтъква, че "изобщо не разбира" обвиненията, чути по време на изслушванията в Конгреса по импийчмънта, и не "иска да създава впечатление, че сме просяци" в Украйна.

Скандалът се фокусира около телефонен разговор на 25 юли, в който американският държавен глава от Републиканската партия е заподозрян, че оказва натиск върху Украйна за започване на разследвания срещу бившия вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън и сина му Хънтър, който е работил за украинската газова компания Burisma.

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Процесът би бил "по-прозрачен", ако Държавният департамент предостави документи

Ключовият въпрос е дали Тръмп е предложил сделка "quid pro quo" - латински израз за търсене на едно действие в замяна на друго - със Зеленски, като е спрял обещаната американска военна помощ за Украйна, докато семейство Байдън не бъдат разследвани от украинските власти.

В интервюто Зеленски също така е омаловажил очакванията преди срещата на 9 декември в Париж, в която той ще се срещне за първи път с руския си колега Владимир Путин.

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Поредни изслушвания се проведоха днес

По думите му прекратяване на конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна не може да бъде обсъждано, докато не бъдат предприети три предварителни стъпки.

Той настоя, че първо трябва да има размяна на затворници в рамките на "разумен времеви период", последван от истинско примирие и оттегляне на всички въоръжени сили, за да се позволи провеждането на местни избори в региона.

"Ако тези три въпроса бъдат решени, тогава можем да видим дали всеки иска да сложи край на конфликта", отбеляза украинският президент.

В конфликта в Украйна, който избухна през 2014 г., след като прозападни политици взеха властта в Киев, а Русия окупира Крим, загинаха повече от 13 000 души.

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Отхвърли твърденията, че е бил готов да обяви разследване срещу Burisma