Украинският президент Володимир Зеленски прие в Киев делегация от Сената на САЩ, с която обсъди от какво се нуждае Украйна, за да "приключи тази война справедливо".

Както написа Зеленски в своя канал в "Телеграм" след срещата, по-специално е била обсъдена нуждата на Украйна от използване на оръжия с далечен обсег на действие.

Администрацията на Джо Байдън все още не разрешава на Украйна да нанася удари с американски оръжия по цели дълбоко в Русия, нито пък предоставя необходимите средства за това.

"Важно е украинците и американците в нашата защита на нормалния живот и свободата на хората да постигнат истинска победа", написа Зеленски след срещата с американските конгресмени.

Един от членовете на делегацията, републиканският сенатор Линдзи Греъм, нарече зашеметяващата трансгранична операция на Украйна в района на Курск блестяща и смела, като призова администрацията на Байдън да предостави на Украйна необходимите оръжия.

Нахлуването в Курска област е най-рискованото решение на Зеленски

Нахлуването в Курска област е най-рискованото решение на Зеленски

Експерт смята че западът ще започне да недоволства от факта, че натовската военна техника се озова на руска територия

"Какво мисля за Курск? Смела, блестяща, красива! Продължавайте в същия дух", заяви Греъм пред репортери след разговора си със Зеленски.

"Путин започна всичко това, ритнете го в задника!" - призова републиканецът.

"В крайна сметка това е призив към администрацията на САЩ", добави той. - Дайте им оръжията, от които се нуждаят, за да спечелят войната, която не могат да си позволят да загубят."

Зеленски: Прехвърлихме войната на земята на агресора

Зеленски: Прехвърлихме войната на земята на агресора

Украинският президент обяви последни новини от фронта

"Искаме да предадем посланието на администрацията [на Джо Байдън], че трябва да даде на Украйна повече гъвкавост и правомощия да използва предоставените оръжия, за да нанесе удар по-дълбоко зад сега съществуващите линии", заяви на свой ред вторият член на делегацията, сенаторът демократ Ричард Блументал.

Според него има ограничения и проблеми при предоставянето на такова разрешение на Украйна, но сенаторите се надяват те да бъдат преодолени.