След като командващият източната група на украинските въоръжени сили Александър Сирски написа в социалните мрежи: "Клещеевка беше прочистена от руснаци", Володимир Зеленски похвали войниците, които се бият край Бахмут, предаде АФП.

Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна до нейната победа

Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна до нейната победа

От Украйна зависи да реши кога условията са подходящи за преговори

В традиционното си вечерно видеообръщение към украинския народ Зеленски поздрави войниците, които са отвоювали Клещеевка, като възкликна "Браво!".

От АФП коментират, че в настоящия момент победите на бойното поле са особено важни за Украйна, тъй като президентът Володимир Зеленски подготвя второто си посещение във Вашингтон през новата седмица и неговата цел е да събере максимална подкрепа.

В същото време отвоюването на Клещеевка идва в момент, когато двама влиятелни западни генерали са скептично настроени за скорошно приключване на военните действия.

Единият от тях е генерал Марк Мили - председател на Обединения комитет на началник-щабове. Той обяви, че сегашната контраофанзива на Украйна е по-бавна, отколкото планиращите я са я очаквали, но все пак стабилно се развива.

Той категорично отхвърли известен брой коментари, че контраофанзивата се е провалила. По думите му Украйна има още много сериозна бойна мощ и украинците не са изчерпили силите си.

Освен това генерал Марк Мили предупреди: "Ще отнеме изключително много време, за да изгоним всичките 200 000 или дори повече руски войници от окупираната от Русия Украйна. Това е много висока летва за тях. Ще отнеме много време, за да го направят."

Вторият високопоставен представител е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той предупреди, че конфликтът няма скоро да достигне до своя бърз край.

"Повечето войни продължават по-дълго от очакваното - от времето, което първоначално е планирано при тяхното започване", обясни Столтенберг пред германската медийна група Funke.

НАТО: Украйна не може да спре да се бие, да се подготвим за дълга война

НАТО: Украйна не може да спре да се бие, да се подготвим за дълга война

Столтенберг припомня, че повечето войни продължават по-дълго от очакваното

"Затова трябва да се подготвим за дълга война в Украйна, дори и ако всички желаят бърз мир", уточни генералният секретар на НАТО.

В редовното си видеообръщение Зеленски обяви още, че Киев подготвя нови отбранителни решения за Украйна и че приоритет са ПВО и артилерията.