Украинският президент Володимир Зеленски призна в интервю за френския телевизионен канал LCI, че е подтикван да преговаря с Москва, съобщава ТАСС.

"Има хора, които ме карат да седна на масата за преговори. Но не виждам нищо за обсъждане", заяви той.

Зеленски отбеляза и че не вижда смисъл от преговорите на френския президент Еманюел Макрон с руския му колега Владимир Путин.

"Не мисля, че могат да дадат някакъв резултат", призна украинският лидер.

Макрон много пъти е заявявал, че поддържа канали за диалог с Путин. Френският лидер твърди, че очаква скоро да обсъди с руския си колега безопасността на ядрените съоръжения в Украйна.

ЕС: Украйна решава дали да преговаря с Русия, или не

ЕС: Украйна решава дали да преговаря с Русия, или не

Коментар на Борел по повод спекулациите, че Западът може да притисне Киев за преговори с Москва

Украинският президент Владимир Зеленски трябваше да се откаже от по-ранното си твърдение за невъзможността за разговори с правителството на руския президент Владимир Путин "поради меко подтикване от страна на администрацията на Байдън", написа "Политико" миналия месец, цитирайки собствени източници.

Изданието отбелязва, че Зеленски не е споменал невъзможността за разговори с Путин, когато е изброил петте предварителни условия за разговори с Москва по-рано същия месец. В статията се посочва, че промяната в позицията на украинското правителство е настъпила след продължителни разговори между Киев и Вашингтон, включително по време на посещението в украинската столица на съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва е готова да продължи преговорите за Украйна. Той отбеляза, че Русия има готовност да изслуша своите западни колеги, ако те направят предложение за организиране на диалог за намаляване на напрежението, като се вземат предвид интересите на Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също предложи преговорите за Украйна да се водят преди всичко с Вашингтон, тъй като Киев действа "по външна заповед", припомня ТАСС.

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

Украйна трябвало да спре войната