Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в интервю за Би Би Си за налагане на превантивни санкции на Русия, като заяви, че руските власти са започнали да "подготвят обществото си" за евентуално използване на ядрено оръжие във войната.

Говорейки на английски език пред Би Би Си Володимир Зеленски заяви: "Те (руснаците - бел. ред.) започват да подготвят своето общество. Това е много опасно".

Зеленски не знае какъв е рискът от ядрена война, но Путин няма да я преживее

Зеленски не знае какъв е рискът от ядрена война, но Путин няма да я преживее

И Путин разбира, че с използване на ядрено оръжие вече няма да запази живота си

"Те не са готови да го направят, да го използват. Но те все пак започнаха да говорят. Те не знаят дали ще го използват или не. Мисля, че е опасно дори да се говори за това (ядреното оръжие - бел. ред.)", обобщи украинският президент.

В интервю за Би Би Си Зеленски отрича да е призовавал за нанасяне на удари по Русия, като твърди, че предишното му изказване е била погрешно преведено.

"Трябва да се използват превантивни удари", каза украинският президент, имайки предвид санкции, "а не нападения".

Първоначално говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди думите на Зеленски като "призив за започване на още една световна война".

Захарова настоява: Русия е ангажирана да избегне ядрена война

Захарова настоява: Русия е ангажирана да избегне ядрена война

В такава война няма да има победители, обяснява Захарова

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви, че думите на Зеленски показват защо Русия е имала право да започне военната операция срещу Украйна.

Интервюто на Зеленски бе дадено часове след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заплахата на Русия да използва ядрени оръжия е приближила света до "Армагедон" както никога след Кубинската криза по време на Студената война.

Президентът на Украйна посочи, че е необходимо да се действа сега, тъй като заплахите на Русия представляват "риск за цялата планета". Той твърди, че Москва "вече е направила крачка", като е окупирала атомната електроцентрала в Запорожие - най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Президентът Путин вече се опита да я превърне в руска собственост като подписа специален указ за нейната анексия.

"Светът трябваа спешно да спре действията на руските окупатори", каза Зеленски. "Светът може да приложи пакета от санкции в такива случаи и да направи всичко, за да ги накара да напуснат атомната електроцентрала".

През последните седмици украинската армия си върна големи територии от страната при успешна контраофанзива, която принуди руските войски да напуснат заетите позиции. В отговор на нейните поражения, президентът Владимир Путин присъедини четири частично окупирани региона на Украйна.

Русия атакува за пръв път и град Запорожие с дронове камикадзе

Русия атакува за пръв път и град Запорожие с дронове камикадзе

По предварителна информация има един пострадал, който е хоспитализиран

Анексирането, което широко се отхвърля като незаконно, породи опасения за възможна ескалация на седеммесечната война.

Президентът Путин и други високопоставени руски служители предположиха, че по-малките тактически ядрени оръжия могат да бъдат използвани за защита на тези области, въпреки че западни експерти твърдят, че няма доказателства, че Москва е готова да го направи.