Украйна използва всички възможни дипломатически инструменти, за да спаси защитниците на Мариупол, но Русия все още не се е съгласила с нито един от многото предложени варианти.

"Неговите защитници все още остават в Мариупол. Те продължават съпротивата си на територията на завод "Азовстал". Използваме всички възможни дипломатически инструменти, за да организираме спасяването им. Но Русия все още не се е съгласила с нито един от многото предложени варианти".

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си пред парламента на Малта, цитирано от "Укринформ".

Той отбеляза, че Украйна е поискала от партньорите си необходимото оръжие, за да деблокира Мариупол и да спаси военни и цивилни. Украйна обаче все още не разполага с необходимото оръжие и количеството, необходимо за деблокиране на Мариупол.

"Какво означава? Можете напълно да разберете това, като просто си спомните значението на британските Spitfires в пролетното малтийско небе на 1942 г.", подчерта президентът.

Мариупол днес: 330 метра Георгиевска лента и щурм на "Азовстал"

Мариупол днес: 330 метра Георгиевска лента и щурм на "Азовстал"

На видео от дрон се виждат между 200 и 300 души

Както беше отбелязано, Великобритания и Съединените щати изпълниха мисията с участието на Spitfires, която промени хода на битката за Малта и помогна за унищожаването на амбицията на тогавашния агресор да превземе острова.

"И сега имаме нужда от подобна мисия от нашите партньори. Да унищожи амбицията на сегашния агресор да превземе Украйна и други европейски държави. Нуждаем се от самолети, хеликоптери, специална артилерия и други оръжия, защото сега, както и преди 80 години, бъдещето на Европа се решава на бойното поле", каза Зеленски.

Според него няма съмнение, че Русия е наясно със случващото се в Мариупол, защото на руската армия е наредено да унищожи този град и да убие колкото се може повече хора. Руските самолети непрекъснато хвърлят авиобомби и фосфорни боеприпаси върху сгради, в които със сигурност знаят, че там се приютяват хора и няма военни. "Това е просто терор", каза държавният глава.

Обсадата на Мариупол струва скъпо на Русия

Обсадата на Мариупол струва скъпо на Русия

Украинската контраофанзива може да разстрои руските сили североизточно от Харков

Както беше отбелязано, от началото на пълномащабната инвазия руската армия се опитва да блокира украинските градове, а окупаторите организираха истински ад в град Мариупол.

"Те го блокираха както от сушата, така и от морето. Постоянно бомбардиран. Там са разрушени над 90 процента от всички сгради. Преди войната, между другото, беше половин милионен град. Беше изкуствено гладувано. Руската армия е блокирала доставката на всякаква храна, питейна вода или лекарства", подчерта президентът.

Мариупол преживява една от най-големите хуманитарни катастрофи заради руската агресия. Градът е блокиран от нашественици повече от два месеца. Руснаците бомбардираха жилищни квартали и цивилна инфраструктура, блокираха доставката на хуманитарна помощ.

Както бе съобщено, през изминалия ден руските нашественици извършиха 34 въздушни удара срещу стоманодобивния завод Азовстал, включително осем излитания на стратегически бомбардировачи.

На 7 май цивилни - жени, деца и възрастни хора - бяха евакуирани от бункерите на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

На 9 май обаче началникът на областната военна администрация в Донецк Павло Кириленко каза, че в бункерите са останали над 100 цивилни.

Украинските военни, сред които няколкостотин ранени, държат отбраната на територията на стоманодобивния завод, която руските войски непрекъснато обстрелват с всякакви оръжия и се опитват да щурмуват.

Зеленски предупреди: Убийства на военни и цивилни в Мариупол слага край на преговорите

Зеленски предупреди: Убийства на военни и цивилни в Мариупол слага край на преговорите

Президентът подчерта, че град Мариупол е напълно разрушен

Зеленски каза, че украинските власти работят по дипломатически варианти за спасяване на украинските военни, разположени на територията на "Азовстал".

Войници от полк Азов, Националната гвардия, морски пехотинци и мотострелци продължават да защитават Мариупол.