Светът трудно ще възприеме САЩ като символ на демокрацията след безредиците в Капитолия в началото на януари. Това коментира украинският президент Володимир Зеленски.

"Мисля, че това беше силен удар по демокрацията на САЩ (...) Свикнали сме да мислим, че САЩ имат идеални демократични институции, където властта се предава мирно, без войни, революции, от един президент на друг", коментира Зеленски в интервю за американското издание Axios.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Той отбеляза, че Украйна "е преживяла две революции" и поради това разбира, че подобно нещо "може да се случи". По думите му обаче никой не е очаквал, че това може да се случи в САЩ, което свидетелства за това, че "не всичко е перфектно".

"Бях сериозно разтревожен (заради това, б. р.). Не бих искал във вашата страна да има преврат, стрелба и, не дай Боже, жертви. Просто след това смятам, че ще бъде трудно за страните да възприемат САЩ като символ на демокрацията в света", подчерта украинският президент.

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Лидерът на републиканците в Сената: Тълпата бе хранена с лъжи

На 6 януари поддръжници на действащия тогава президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия след митинг във Вашингтон и работата на Конгреса беше прекъсната за няколко часа. В резултат на безредиците бяха убити демонстрант и полицай, а още трима починаха от причини, несвързани с насилие. След като полицията изведе протестиращите от сградата, конгресмените потвърдиха победата на президентските избори на демократа Джо Байдън. Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) импийчна Тръмп по обвинение в подбуждане към метеж. След дни започва разглеждането на импийчмънта в Сената.

ФБР разследва дали чужди правителства и организации са финансирали щурма на Капитолия

ФБР разследва дали чужди правителства и организации са финансирали щурма на Капитолия

Руска, китайска и иранска връзка