Украинският президент Володимир Зеленски свиква спешна среща на висши служители по сигурността и отбраната за петък, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на говорителя на държавния глава.

Решението идва, след като по-рано днес Кремъл обяви, че утре руският президент Владимир Путин ще се срещне с ръководителите на Луганската народна република (ЛНР), Донецката народна република (ДНР), Херсонска и Запорожка област и ще подпише договори за присъединяване на четирите региона към Русия, след като в тях се проведоха референдуми.

"Президентът Володимир Зеленски свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за утре. Дневният ред и други подробности ще бъдат обявени по-късно", написа Сергей Никифоров във Фейсбук.

Путин събира руските депутати в Кремъл утре

Путин събира руските депутати в Кремъл утре

Ръководитеите на окупационните власти на четирите украински области също се очаква да са в Москва

Не е ясно какъв точно ще бъде ефектът от едно формално обявяване на анексия на четирите области на Украйна, които така или иначе в момента руската армия не контролира напълно. Едно от опасенията, които бяха изказани, касае заплахите, отправяни неведнъж от Кремъл, за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, тъй като военната доктрина предвижда такава възможност, когато се касае за защита на руски земи - именно такива биха били областите Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, отново според руската доктрина.

Украйна и нейните съюзници от колективния Запад и много други страни, включително Сърбия съобщиха, че няма да признаят резултатите от проведените референдуми.

Затварят в петък центъра на Москва

Затварят в петък центъра на Москва

Готвят голям концерт в подкрепа на анексирането на украински територии