Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си и отново има нужда от рационално потребление на електроенергия. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи ратко резюме на изминалия ден.

"Нашите военни. Главнокомандващият докладва за положението на фронта. Посоките на Харков: Вовчанск, Липци, Купянск. Ние възпираме руския натиск. Благодаря на всяка бригада, на всяко звено. Продължаваме да се съсредоточаваме и върху Донецкото направление, на първо място Покровското - там ситуацията е най-тежка, с най-много битки. Всъщност цялата Харковска операция на окупатора е насочена към отслабване на общите ни сили по фронта и в същото време е опит за засилване на неговата пропаганда - пропаганда, насочена и към световните лидери. Русия иска да покаже, че те са тези, които определят какво ще се случи по-нататък във войната. Нашата задача е да осуетим опита на Русия да разшири войната и да попречим на окупатора да прекъсне както фронтовата линия, така и нашата дипломация - нашият начин да доближим справедливия мир.", каза той.

Украйна съобщава за две руски атаки в Харковска област

Украйна съобщава за две руски атаки в Харковска област

Според доклада и двете са били отбити

Проведена е била и дълга среща относно подготовката за първата среща на върха за мира, която ще се проведе в Швейцария през юни.

"Това е първата реална възможност за приближаване на справедливия край на тази война. На днешната среща присъстваха екипът на Офиса, нашите международни експерти и всички, които участваха в работата с партньорите по Срещата. Имаме почти месец до срещата на върха, месец от нашата работа. Вече имаме потвържденията на държави от всички континенти за участие в Срещата на върха. Определено ще продължим да работим на всички нива, за да направим събитието ефективно. Ще продължа комуникацията си с лидерите, екипът ще продължи да работи на ниво съветници по националната сигурност, както и МВнР, парламента, граждански лидери. Използваме и неформалните си връзки с партньори. Украйна и много други страни вече са преминали през толкова много руски подлости и измами - руски нарушения на споразумения и обещания, че само световното мнозинство заедно може да гарантира, че Русия е ефективно принудена да спазва Хартата на ООН, международното право и истинския мир.". каза той. 

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Според Берн обаче мирен процес без Москва е невъзможен

Проведен е бил и много подробен и дълъг разговор за опазването и възстановяването на енергетиката и изобщо за ситуацията в енергетиката. Премиерът Шмигал, министърът на енергетиката, военните и представители на енергийните компании са взели участие.

"Сега, след руските удари, нашата енергетика загуби значителна част от производството си. Необходимо е време за възстановяването му. Необходими са много усилия за по-нататъшното развитие на енергийния сектор - новия енергиен сектор, който ще може да функционира въпреки заплахите от руски терор. Освен това вече се подготвяме за следващия отоплителен сезон, което включва по-специално планови ремонти и подготовка на ядреното производство. Следователно отново има нужда от много рационално, обмислено потребление на електроенергия. Както на правителствено ниво, така и на ниво регионални и местни власти, както и на ниво енергийни компании, ние трябва да гарантираме, че обществото е напълно информирано за това как се случват прекъсвания на тока сега, когато има пиково натоварване и защо трябва всеки да е наясно с потреблението си, каза още той.

Русия сломява енергийната инфраструктура на Сумска област

Русия сломява енергийната инфраструктура на Сумска област

Без електроснабдяване са останали населени места в Сумския, Роменския и Ахтирския регион