Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува Израел за отказа му да наложи санкции на Русия, съобщава "Франс прес".

Той направи това по време на видеоконферентно обръщение към студентите от Еврейския университет в Ерусалим.

Речта на Зеленски четири месеца след началото на войната в Украйна идва на фона на нова политическа криза в Израел, която вероятно до дни ще доведе до смяна на Нафтали Бенет като министър-председател от външния министър Яир Лапид.

Бенет се въздържа да критикува руската инвазия и открои тесните връзки на Израел с Москва и Киев, като администрацията му така и не наложи санкции на правителството на руския президент Владимир Путин.

От своя страна, дни след инвазията на 24 февруари Лапид осъди действията на Русия като "нарушение на световния ред".

Според анализатори контрастиращата им реторика е координирана, за да съумее Израел да запази своята неутрална позиция.

Израел отказа ракети на Украйна въпреки натиска на САЩ

Израел отказа ракети на Украйна въпреки натиска на САЩ

Страната не разреши на Берлин да изпрати на Киев ракети, произведени по израелска технология

Зеленски, който има семейство в Израел и е посещавал страната няколко пъти, заяви, че се опитал да разбере мекия подход на еврейската държава към Русия.

"Как може да не помогнете на жертвите на такава агресия", настоя той, съжалявайки за отказа на Израел да предложи военна помощ на Украйна.

Не знам как да отговоря на въпросите, които винаги получавам, за това как Израел е помогнал и какво друго може да направи, призна украинският президент.

"Благодарен съм на народа на Израел. Благодарен съм за искрената и емоционална подкрепа за народа на Украйна... но бихме искали да получим подкрепа и от вашето правителство", подчерта той.

Правителството на Израел и големите благотворителни организации изпратиха хуманитарна и медицинска помощ в Украйна, но така и не доставиха оръжие.

Израел изпрати каски и бронежилетки на Украйна

Израел изпрати каски и бронежилетки на Украйна

Пратката е предназначена за спасителни служби и цивилни организации

Зеленски припомни историческите връзки между Украйна и Израел - послание, което той отправи и в обръщението си до израелските депутати през март.

"Моля Ви, не забравяйте колко сме свързани, колко близки са нашите връзки, какво трябва да бъде нивото на разбиране между нас. Защо имаме това недоразумение, неразбирателство с представители на правителството, не знам", посочи той.

До момента Израел следва предпазлива дипломатическа линия по отношение на конфликта в Украйна, отчасти за да запази руското сътрудничество в Сирия, където Ерусалим редовно извършва въздушни удари с негласното одобрение на Москва, която има свои сили в страната.