Израел е отхвърлил искането на Съединените щати да разреши на Берлин да доставя на Украйна противотанкови ракети, разработени в Израел, съобщава Axios.

Ракетите, които се произвеждат в Германия и биха били прехвърлени на Киев от германското правителство, са произведени по израелска технология. Съгласно лиценза обаче Израел трябва да одобри всяко евентуално прехвърляне на трета страна.

От началото на войната в Украйна Израел постепенно заема по-проукраинска позиция в условията на натиск от страна на САЩ, опитвайки се да балансира между американското и руското правителство.

Израел изпрати каски и бронежилетки на Украйна

Израел изпрати каски и бронежилетки на Украйна

Пратката е предназначена за спасителни служби и цивилни организации

Независимо от това обаче Израел все още не е изпратил на Украйна модерни оръжия за бойните ѝ действия, както направиха редица държави членки на ЕС.

Когато израелският външен министър осъди клането в украинския град Буча, за което се предполага, че е извършено от руски войници, министърът на финансите се опита да смегчи позицията на Израел, за да не разгневи руското правителство.

Преди това израелският председател Нафтали Бенет също осъди клането в Буча, без обаче да обвинява Русия във военни престъпления.

Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да й предостави отбранителна помощ срещу Русия. Израелският премиер обаче заяви, че "премереният и отговорен подход" на Израел му позволява да бъде "доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо".

Израел е склонен да увеличи помощта за Украйна

Израел е склонен да увеличи помощта за Украйна

Страната се опасява за репутацията на оръжеен износител