Десетки хиляди души протестираха в Мюнхен срещу енергийната концепция на германското правителство, предвиждаща атомните електроцентрали да продължат да работят по-дълго от предвиденото - до 2036 г.

В центъра на Мюнхен противници на атомната енергия образуваха жива верига, дълга повече от 10 километра.

От 70-те германски реактора 5 се намират в Бавария, чиято столица е Мюнхен.

Според организаторите в акцията са се включили 50 хиляди, а според полицията - около 15 хиляди.

Протестът бе организиран от граждански сдружения и от опозиционни партии, включително от социалдемократите, зелените и партията Левите.

Десетки хиляди души се включиха в протест срещу голям инфраструктурен проект в югозападния германски град Щутгард, съобщава РИА Новости.

Организаторът на проявата Кристофър Верц заяви, че 100 хиляди човека са излезли по улиците, за да се противопоставят на плановете за преместване на жп гарата на Щутгарт под земята.

Според говорител на полицията обаче в протеста са се включили малко повече от 55 хиляди души.

Критиците определят проекта "Щутгарт 21", който е на стойност 4.1 милиарда евро като разхищение на пари. Според поддръжниците му обаче той ще освободи пространство в претоварения център на града и ще помогне за скъсяване на времетраенето на железопътни курсове в цяла Европа.

Проектът се превърна в сериозен проблем за канцлера Ангела Меркел. Тя го подкрепя, но така рискува нейната дясноцентристка коалиция да загуби предстоящите през март регионални избори в провинция Баден-Вюртемберг, чиято столица е Щутгарт.