В интервю за френския вестни "Монд" върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че ще свика Съвета на ЕС по външни работи и отбрана на 22 април, за да обсъди как могат да бъдат изпълнени исканията на Украйна за боеприпаси и, може би по-спешно, за противовъздушна отбрана.

Той нарече ситуацията на фронта "динамична безизходица", като отбеляза, че пробивът, на който Украйна се надяваше, не се е случил и руснаците завземат нови територии, въпреки че понасят огромни загуби.

"Чукам на вратите на страните членки и им казвам, че ако нямат противовъздушни батерии, трябва да ги купят. Ситуацията постепенно се променя, но вноските на държавите членки варират значително", каза Борел. "Всеки би могъл да направи повече, за да изпълни задълженията си." Моята роля не е да соча с пръст една или друга страна, а да развивам обща позиция.

"Проблемът не е във времето, а в количеството. След година може вече да е късно. Преди да говорим за възстановяването на Украйна, трябва да избегнем нейното унищожение. По-евтино е да закупите системи Patriot, отколкото да възстановите електроцентрала, която беше разрушена от руснаците," казва Борел.

Според него конфликтът е станал асиметричен: Русия няма нужда да печели, основното за нея е да не губи. Украйна трябва да победи, за да отблъсне нахлуването и от нейните съюзници зависи дали ще получи нападателни способности.

Борел също отбеляза, че несигурността с новия пакет от американска помощ за Украйна работи в полза на Москва.

"Путин няма да спре, докато не се проведат изборите в САЩ. Когато види как се държат републиканските законодатели, той има всички основания да мисли, че републиканската администрация ще бъде по-добър сценарий за него", каза той.

Зеленски: Ракетите свършват, без помощ няма шанс да спечелим

Зеленски: Ракетите свършват, без помощ няма шанс да спечелим

Според него западните държави могат да помогнат на Украйна, както помогнаха на Израел