Изборите за Европейски парламент през юни могат да се окажат също толкова съдбоносни, колкото и президентската надпревара в САЩ. Това предупреждава ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, пише "Гардиън" резюмирайки лекция на дипломата в рамките на дискусия организирана от списание Le Grand Continent

Според Борел избирателите могат да бъдат подтикнати от страха от неизвестното да гласуват за десни популистки формации.

"Страхувам се от страха, страхувам се, че европейците гласуват, защото се страхуват. Научно доказано е, че страхът в лицето на неизвестността и несигурността поражда искания за реакция в областта на сигурността. Това е факт", заявява Борел.

Забележките на Борел идват на фона на успехите на десните партии в целия континент, очевидно породени от загрижеността за миграцията и падането на стандарта на живот. Но партиите, които могат да се възползват от страха у хората и макар и да предлагат лоши отговори на добри въпроси, могат да привлекат подкрепата на европейските граждани.

В преглед на текущото състояние в края на годината на проекта на Европейския съюз, попаднал между две войни - едната в Украйна, другата в ивицата Газа, Борел признава, че и двата конфликта заплашват бъдещето на блока, дори по отношение на Украйна дипломатът се опасява от поражение, освен ако не настъпи бърза промяна в курса.

Жозеп Борел не вижда признаци руският президент Владимир Путин да е готов да спре или дори да се съгласи на споразумение, което да позволи на Русия да запази Източна Украйна. Причините за тези амбиции на Русия се коренят в нейното историческо наследство - Русия не е могла и до този момент да стане нация, тя винаги е била империя, с царе, съветите, а сега и с Путин.

ISW: Иска ли наистина Путин примирие с Киев?

ISW: Иска ли наистина Путин примирие с Киев?

Никога не може да се доверяваме сляпо на руския президент, според Института за изследване на войната

Но той също така предупреди, че в Украйна съществуването на Европейския съюз е поставено на карта.

"Важното е какво можем да направим, за да избегнем победата на Русия във войната. Какво сме готови да направим? Наистина ли сме готови да направим всичко, което е необходимо? Това е въпросът, който трябва да си зададем..."

Според Борел, Путин няма да се задоволи с парче от Украйна и да остави останалата част от Украйна да бъде част от Европейския съюз, не може да се задоволи и с ограничена териториална победа. "Той няма да се откаже от войната, особено не и преди американските избори, които могат да му представят много по-благоприятен сценарий. Така че трябва да се подготвим за конфликт с висока интензивност за дълго време", каза Борел.

Мнението на върховния представител по външната политика на ЕС е, че Владимир Путин е решил да продължи войната до окончателната победа.

Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Нямаме никакви индикации, че Путин ще се откаже от опитите си да окупира все повече територии

А успехът на Русия зависи от това дали ще докара на бойното поле колкото се може повече хора. В момента те имат най-голям брой смъртни случаи, жертвите на бойното поле, които дава руската армия са огромни, а мобилизираните в окопите са 450 000 - три пъти повече от струпаните при 150 000 в началото на войната.

"Може би това е моментът, в който трябва да погледнем към опасността, идваща от една велика сила, която заплашва нашата демокрация, която заплашва самата Европа, не само Украйна. И ако не променим бързо курса си, ако не мобилизираме целия си капацитет, това ще позволи на Путин да спечели войната в Украйна."

По отношение на Газа Жзеп Борел заявява, че "Хамас" не е просто военна сила, а идея - и като такава може да бъде победена само с по-добри идеи, а бомбите не са достатъчни.

По подобен начин, ако не успеем да спрем трагедията, която се случва в Газа, мисля, че нашият европейски проект ще бъде много накърнен, е друго предупреждение на дипломата.

Европа все още предлага привлекателен модел за хората от цял свят и именно заради това е магнит за стотици хиляди хора. Европа е най-добрата комбинация от политическа свобода, икономически просперитет и социално сближаване, която човечеството е успяло да създаде.