Коалиция от правозащитни организации публикува отворено писмо, като призова световните лидери да бойкотират Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради потъпкването на правата на човека от Китай, информира "Франс прес".

Зимните олимпийски игри трябва да започнат на 4 февруари следващата година, само шест месеца след отложената лятна олимпиада в Токио, но подготовката е засенчена от пандемията от коронавируса.

Китай също така се сблъсква с глобален критичен поглед по редица въпроси, особено масовото въдворяване в концентрационни лагери на мюсюлмани уйгури в западната провинция Синцзян и неговото потъпкване на правата и свободите в Хонконг.

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Злоупотребите са в "индустриален мащаб"

Около 180 правозащитни организации подписаха отвореното писмо, в което се призовава световните лидери да бойкотират зимните игри в Пекин, "за да се гарантира, че те не се използват за поощряване на ужасяващите нарушения на правата от Китай и репресии срещу инакомислещи".

Коалицията, която включва Световния конгрес на уйгурите и Международната мрежа за подкрепа на Тибет, подчерта, че откакто Пекин получи честта да организира игрите през 2015 г., "президентът Си Цзинпин започна неумолима репресия срещу базовата свобода и правата на човека".

В изявление пред АФП от Международния олимпийски комитет (МОК) са уверили, че опасенията, повдигнати от правозащитните организации, включително относно правата, "бяха и са повдигнати пред правителството и местните власти".

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Поредни разкрития за тежкото положение на уйгурите

"Получихме уверения, че принципите на Олимпийската харта ще бъдат спазени в контекста на игрите", посочиха от МОК и допълниха: "Ще продължим да обсъждаме въпроси, свързани с игрите, с организаторите."

Китай е подложен на нарастващ натиск - особено заради съдбата на уйгурското си малцинство.

Правозащитните организации смятат, че поне 1 млн. уйгури и други тюркоезични мюсюлмански малцинства са затворени в концентрационни лагери в Синцзян.

След като първоначално отрече съществуването на лагерите, китайското правителство внезапно ги призна, заявявайки, че те са центрове за професионално обучение, целящи намаляване на привлекателността на ислямския екстремизъм.

Китай насилствено стерилизира уйгурите за контрол на населението

Китай насилствено стерилизира уйгурите за контрол на населението

Докладът вероятно ще разгневи Пекин