Д-р Тодоров, заради новите щамове все повече деца боледуват от COVID-19. Как обикновено протича инфекцията при тях?

Действително наблюдаваме значителен ръст на болните от COVID-19 деца и тийнейджъри. Но поне случаите, които достигат до мен и до колегите в центровете, в които работя, са напълно овладяеми. Обикновено протичат като една лека към умерено тежка инфекция предимно на горните дихателни пътища с благоприятно развитие в рамките на 5-7дни. Разбира се, за това е много важно проследяването на детето от лекар с първоначален преглед в кабинета и впоследствие по телефона дори при овладяване на симптомите. Не съм наблюдавал усложнения в хода на инфекцията. Колегите споделят за хоспитализирани деца с пневмонии, които се овладяват в хода на лечението. Около 7-10 дни след COVID може да се развие рядко усложнение, наречено MIS-C - мултисистемен възпалителен синдром при деца. Симптомите, за които трябва да внимавате - повишена температура, болка в корема, диария или повръщане, обрив или промени в цвета на кожата, проблеми с дишането.

Снимка 525011

Източник: 123rf

Според епидемиолозите британският щам на вируса се задържа повече в лигавиците на дихателните пътища и вероятността едно дете, което се е заразило, да пренесе инфекцията в семейството и близкото си обкръжение е доста по-голяма. Какво можем да направим в тази ситуация, за да ограничим разпространението на заразата?

Да, това е и причината той да се разпространява много по-лесно и бързо, с което всъщност се доближава и до класическите коронавирусни инфекции, засягащи точно горните дихателни пътища. Това, което бих посъветвал, е, на първо място, да продължим да бъдем отговорни към себе си и нашите близки, като спазваме трите "Д" - дистанция, дезинфекция, дисциплина. Ако детето е излизало, било е в контакт с други хора или с други деца, и се притесняваме, че може да се е заразило, когато се прибере вкъщи, е добре да направим промивки на нослето за изчистване от евентуален вирусен товар. Защото носната лигавица е една от входните врати на вирусите. Това всъщност може да прави всеки един член на семейството. По отношение на тази профилактика едно добро решение например е спреят за нос Инфлуназал. Той много добре почиства и овлажнява носната лигавица, а по време на лечение намалява симптомите на хрема и липсата на мирис, което се оказа типичен за COVID-19 симптом. Подходящ е за всекидневна употреба и е едно от малкото средства, което можем да използваме дори при кърмачетата. Оказа се, че те също не са защитени от коронавирусната инфекция.

Много е важно и състоянието на имунната ни система. Трябва да се грижим непрекъснато за нея, за да е в състояние да реагира адекватно при всяко едно предизвикателство. Можем да я укрепим ефективно с помощта на природни решения. В практиката си постигам много добри резултати например с Инфлуцид и Шуслерова сол №3 като комбинация за укрепване на имунитета и защита от вирусни инфекции. Тя е подходяща за цялото семейство и включва прием на 3 пъти по 1 табл. от всяко на ден на ден в продължение на поне 1 месец. Много е ефективна и след преболедуване - било то на COVID-19, или на други вирусни инфекции като варицела или грип от предишните години. В такива случаи препоръчвам да се приема поне 6-8 седмици след боледуването. А за деца под 1 г., които са особено уязвима възраст, много добър ефект има комбинацията Имунокинд и Шуслерова сол №3. Имунокинд ефективно подпомага имунната система на детето в периода на нейното съзряване, значително разрежда боледуванията, спомага за бързото справяне с инфекциите, намалява усложненията и съответно нуждата от антибиотично лечение.

Снимка 525010

Източник: 123rf

Самият Вие сте преболедувал COVID-19. Какво бихте посъветвали хората в случай, че се разболеят от тази инфекция?

Първото, което бих ги посъветвал, е да не изпадат в паника и да посрещнат изпитанието с вяра и кураж. Трябва да запазим душевното си здраве в трудни моменти! Неразположението е знак, че имунната ни система се бори. Знак, че трябва да си останем у дома, да си починем и да сe погрижим за себе си. Грижата за нас самите включва консултация с лекар и да следваме стъпките, които ще получим.

Винаги при първи симптоми на вирусна инфекция можем да спечелим ценно време, като започнем с прием на Инфлуцид и Шуслерова сол №3, но този път приемани на често - по 1 табл. Инфлуцид на всеки 1-2 часа и по 1 табл. сол №3 на всеки 5-10 мин. до настъпване на подобрение. След това дозировката постепенно се намалява. Освен че лекува симптомите на респираторните вирусни инфекции по най-добрия начин, Инфлуцид потиска възпроизводството на вирусите в клетките, а тези вируси, които са били в контакт с него, се омаломощават. Това впрочем е доказано в проучване, проведено в руския национален изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" - институтът, разработил ваксината "Спутник V" срещу COVID-19.

Научно изследване на български учени доказа ефективното действие на Шуслерова сол №3, която стимулира клетъчните защитни механизми. Това я прави незаменима за овладяването на всяка вирусна инфекция, протичаща с повишена температура.

Снимка 525008

Източник: 123rf

Съществува ли риск от повторно заразяване скоро след боледуване?

Имам колеги, които преболедуваха отново коронавирусната инфекция. Предполагаме, че причина за това е някой от новите щамове. Слава богу, втория път го изкараха по-леко, което говори, че имунната система е подготвена и имунният отговор е налице. Така че дори след преболедуване, след ваксиниране, тъй като все още нямаме достатъчно информация доколко ваксините намаляват предаването на инфекцията, пак трябва да продължим да спазваме стриктно мерките, колкото и да не ни се иска, и да се грижим за имунната си система.

Снимка 525000

Източник: 123rf