В деня, в който news.bg отбелязва своя 20-годишен юбилей, разговаряме с Александър Александров, който в продължение на 12 години се грижи за развитието на информационния ни сайт и постави началото на Web Media Group като добър стопанин.

Господин Александров, Вие сте вторият, но най-дългогодишен собственик на News.bg. Как бихте описали тези 12 години?
Тези дванадесет години минаха много бързо и бих ги описал като развитие, прогрес, много голям и качествен, както и количествен, защото когато купих News.bg, дойдоха шест-седем души и една костенурка, след това взеха да се увеличават и когато го продадох, вече бяха 40-50 души екип, журналисти, ръководство. Но по-важно беше не само количественото увеличение, но и качествената промяна на нещата, тоест, самият News е в началото на всичко!

Има свързаност на нещата, ако погледнете картинката на Нюза, тогава каква беше, и това, което се пишеше - нещо като вестник, пак красив, пак син, пак добър, но това не беше медия, това беше нещо като съобщения, обяви. Истинската медия стана доста по-нататък, но това ставаше постепенно. Накрая около тази медия се наредиха и другите медии, които създадохме, но Нюзът винаги е бил доайен, най-важният. Екипът се сърдеше, че другите вече започват да се занимават със спорт, икономика, разни интересни неща и някак си за Нюза тези рубрики малко отслабват. Имаше такива ревности, но всичко е ставало по човешки - без разправии и караници. Все пак трябва да знаем, че Нюзът наистина е първият, имаме Web Media Group вече и фактически сега се управлява и се представлява Web Media Group - Нюзът с останалите сайтове, които са неразделни. News.bg е като първата любов, тя е завинаги, тя е много силна. Така минаха тези 12 години.

За Вас кое беше най-голямото предизвикателство през тези години?
Може би ще ви изненадам, но да плащам заплатите беше най-голямото предизвикателство. Съжалявам, но това е истината. В "Развитие" всички знаят, че ние винаги сме плащали заплатите навреме, не сме закъснявали, но Нюзът, като новосъздаден, фактически дълго време беше дефицитен. Имаше случаи, когато беше много дефицитен. Ние сме компания, която не ползва кредити, помощи и наистина за мен като ръководител, като собственик, на първо място е дам заплатите, да нахраня служителите. Това е най-важното задължение на всеки собственик, иначе какъв е той? Съветвам всички собственици да плащат винаги навреме, да са точни и да уважават служителите си!

Продължавате ли да четете news.bg?
Да, аз винаги ще го чета. Продължавам, как не? Разбира се, сега се четат и много други неща, но пак казвам, това е като първата любов, чета и другите сайтове в групата. Понякога се ядосвам, но съм и доста претенциозен, искам всичко да е много хубаво, много красиво. Понякога се ядосвам, някой път се радвам.

Да си собственик на медия предполага, че може да бъдеш изкушен да повлияеш на общественото мнение, да внушиш. Вие бил ли сте изправен пред такава дилема?
Само веднъж, но затова пък много надълбоко. Това е случаят с Максим Стависки и катастрофата, при който тежко пострада Мануела Горсова. Аз влязох много сериозно в проблема и просто чрез медията показах какво мисля, че трябва да се направи. Намесихме се и когато станаха скандалите с Красимир Горсов. Една медия много грубо постъпи с него. Той не е комарджия. Един мъж, ако стои в казиното и пусне там 20 или 50 лева, не означава, че е пропилял даренията за Мануела. Това е невъзможно просто. Фактически аз го спасих, аз го взех при себе си да работи за една моя фондация - Фондация "Развитие". Направих го служител във Фондация "Развитие" с идеята да организира други родители на деца в будна кома и да създадат тяхна фондация, измислих и име - "Ангели в беда". Дадохме му покрив, спасихме го от това, защото те (медиите, бел. ред.) щяха да го съсипят. Просто унищожават човека. Мисля, че тогава му помогнах с активната работа на News.bg. Направихме фондация, това беше моята кауза и начин да се цивилизоват нещата. Има такива случаи, може би стотина такива деца, родителите почти не могат да се справят, държавата трябва да помага и журналистите не трябва да правят това на един родител, на един баща, чието дете винаги ще бъде в такова състояние. (Съдът оправда Красимир Горсов по обвинението за злоупотреба с дарения на хазарт, бел.ред.)

Това беше много силна кауза за мен и съм използвал медията само в този случай. Това беше морална кауза. От друга страна за Максим и Албена бяхме издали биография, те са прекрасни спортисти и хора, но се струпа голяма беда на главата им, която промени живота им. Тогава много страдах защо така стана! А вече за Мануела Горсова трагедията е пълна. Ние се сближихме с Горсов, много неща направихме и само тогава съм използвал медията за добро, казвайки какво трябва да се направи. Мъчих се да цивилизовам случая - а той беше много тежък - показвайки какво трябва да се прави, срещайки различни медии, дискутирайки с читателите, показвайки това, че не бива да се заклеймяват хората. Това е нещо сериозно.

Както Вие сам посочихте, интернет журналистиката продължава да се развива. Според Вас, тя накъде се е запътила?
Промените са огромни, но преди всичко ние сме от първите, които създадохме и наложихме интернет журналисти и интернет журналистика. Тогава онлайн медиите бяха много малко, тепърва се появяваха и аз мисля, че интернет журналистиката и тези медии буквално завоюваха своето място на пазара, измествайки постепенно печатните издания. Очевидно беше, че това е медията на бъдещето, но всичко ставаше ден след ден в борба, своеобразна битка. Сега това е пълно тържество, защото, очевидно е, че това е моделът, той преобладава. Но тук идва голямото предизвикателство от страна на социалните мрежи. Те са явление от ново качество, това е чудо, каквото прави Марк Зукърбърг. Голямото предизвикателство е как да се направи този синтез, те трябва да взаимодействат, защото юзърите вече са във Фейсбук - 2 милиарда души и повече, това е феномен.

И сега голямото предизвикателство е каква би била политиката на Зукърбърг. Той даже заяви, че ще се лиши от някои приходи, за да поддържа системата чиста, защото медиите имат интереси, а основателят държи Фейсбук да бъде такъв, какъвто той иска. Медиите не могат да бъдат безразлични, те взаимодействат със социалните мрежи. Това е вече предизвикателство на бъдещето.

News.bg отбелязва своя 20-ти юбилей, а ние с радост отбелязваме, че Вие сте част от този празник. Кое за Вас беше най-трудното и най-веселото през така наречените нюзовски години?
Аз ви благодаря! Наистина тук е моментът да благодаря, че ме поканихте, че бях част от вашето тържество, защото беше страхотно. Върнах се назад. Видях много хора, които са работили, нови хора, много млади хора, млади ръководители, журналисти, които вече мислят в годините напред и аз съм сигурен, че тези хора ще правят Нюза и по-нататък. В смисъл - няма да се загуби марката, напротив, ще стане по-влиятелна и ще бъде силна.

Аз не мисля, че нещо лошо е ставало, не мога да си спомня. Имало е проблеми, но те са били дребни. По-скоро, може би, много нерви изхабих, търсейки пътя, след като Уеб медията беше създадена. Вече мястото на Нюза беше ясно, но групата, фирмата трябваше да се позиционира по-добре, но това е проблем на собственика, това хората не го усетиха изобщо. Хората са били спокойни, плащал съм заплатите, както казах, и съм горд с това. Това е мисията на работодателя, защото тук всякакви упражнения се правеха.

Като равносметка - удовлетворен ли сте?
Изключително съм удовлетворен. На празника казах, че news.bg специално е кауза. Това за мен мисля, че е цел, защото след като го купих го "очовечихме" и стана медия, сериозна, независима така, както трябва да се работи. Хората не бива да бъдат карани да правят това и онова извън обективността, която налагаше news.bg. Има спокойствие, спокойна работа и трябва да се отразява истината, която е, тя трябва да се показва, това е. Няма намеси и аз виждам, че няма. Това е медия от друг тип. За България е хубаво да има повече такива медии, защото като че ли повечето медии са други медии. Така че, страхотно съм доволен, това е кауза за мен, ще продължавам да го следя, ще идвам при вас, вие ще идвате при мен. Успех желая на news.bg!