Влизаме в новата година със събрани 12 000 подписа за референдума за чиста околна среда в Русе. Това заяви един от организаторите на подписката.

Той призова доброволците, които искат да се проведе референдума, да върнат бланките за събиране на подписи.

Припомняме, при обявяването на подписката близо 600 души, получиха над 1200 бланки за събиране на подписи. Очакваше се те да върнат попълнените бланки до две седмици. Всяка бланка е за 10 подписа. До 5 януари се събират бланките, а подписката продължава до 25 януари.

Тримесечно допитване събира подписи за чиста околна среда в Русе

Тримесечно допитване събира подписи за чиста околна среда в Русе

Пречистването на водата да става без хлор, предлагат организаторите

"Надяваме се че поне 18 000 подписа ще съберем, за да е длъжен кмета да проведе референдума", каза съорганизаторът на подписката.

Според него провеждането на референдума е единствения начин за справяне с мръсния въздух. На 25 януари подписите ще бъдат внесени в общинския съвет на Русе, където местното ГРАО ще провери дали подписалите се отговарят на изискването да са местни жители и да установи, че няма "мъртви души" в подписката.

Ако съберем 14 500 подписа, общинският съвет ще бъде длъжен в двумесечен срок да се произнесе за дата на референдума. Общественото допитване няма да съвпадне с провеждането на европейските избори, смята съорганизаторът на подписката.