13 са досъдебните производства са образувани до момента след сигнали за нарушения по време на местните избори, информират от пресцентъра на Прокуратурата.

Общо за двата изборни дни в прокуратурите на страната са постъпили 179 сигнали и жалби.

Преобладаващи са жалбите и сигналите, съдържащи данни за купуване на гласове.

Подавани са и сигнали за проведена предизборна агитация в изборния ден, както и сигнали за отправени обиди и заплахи към гласоподаватели, членове на изборни комисии.

За Апелативен район София са направени 72 прокурорски преписки по жалби и сигнали и са образувани 5 досъдебни производства. Две от тях са образувани в Районната прокуратура в Берковица и три - в Перник.

За Бургас - съответно 21 прокурорски преписки. Образувано е едно досъдебно производство в Районната прокуратура в Несебър.

За Велико Търново са направени 8 прокурорски преписки и е образувано едно досъдебно производство в Районната прокуратура в Левски.

За Варна са направени 40 преписки и са образувани 3 производства, от които две във Варна и едно в Добрич.

За Апелативен район Пловдив са направени 38 преписки и са образувани 3 досъдебни производтсва - две в районната прокуратура на Стара Загора и едно в тази на Казанлък.

Необходимо е да се въведе наказателна мярка т.нар. „състав на повтаряемост" т.е. по-голямо наказание, ако едно и също нарушение е извършено два пъти.

Това каза във връзка с бъдещи законодателни промени, заместник-главният прокурор Камен Ситнилски, цитиран от БНР.

По думите му, в справка на МВР се посочва, че сигналите и жалбите до полицията са два-три пъти повече, което обаче не се е отразявало на образуваните досъдебни производства.

„Във Варна и в някои други градове ние разпоредихме да се извършат проверки и на източниците на средства, които са били раздавани на някои граждани - данъчни проверки и те продължават", заяви Ситнилски.

Наблюдаващите прокурори по образуваните дела са дали сравнително кратки срокове - между месец и два месеца.
На някои места има вече повдигнати обвинения, каза още Ситнилски.