Одитът на Сметната палата е установил, че договорите се заобикалят и "Автомагистрали" ЕАД не са разполагали с необходимия персонал и техника на строително-ремонтните дейности, за които са поемали поръчки. Toва обясни председателят на Сметната палата Цветан Цветков в сутрешния блок на БНТ в коментар за излезлия вчера доклад за дейността на "Автомагистрали" ЕАД.

От "Автомагистрали" са поискали удължаване с още една седмица за становище по констатациите на Сметната палата.

"Автомагистрали" са работили по 14 договора за строително-ремонтни дейности, свързани с укрепване на свлачища. 4 от тях били възложени от АПИ директно и по облекчен ред на "Автомагистрали".

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

Одитът ще бъде изпратен на прокуратурата по нейно искане

Не става въпрос за документна измама, но АПИ и "Автомагистрали" са знаели, че не разполагат нито с необходимия персонал, нито с техника за ремонтните дейности. "Автомагистрали" имали право да сключват договори с трети страни само за наем за техника, но не и за работен ресурс.

"Автомагистрали" са разполагали с около 220 души персонал към момента на сключване на договора, но не са имали хора на длъжности, свързани със строителството.

Цветков уточни, че това е първият одит, който се прави на "Автомагистрали" ЕАД. Сметната палата редовно е одитирала АПИ и са се доказвали корупционни практики в нея.

Одитът на "Автомагистрали" ще бъде предоставен на прокуратурата.

БСП иска прокуратурата да прочете доклада на Сметната палата за "Автомагистрали"

БСП иска прокуратурата да прочете доклада на Сметната палата за "Автомагистрали"

На кого да вярваме на Сметната палата или на подчинената на държавата АДФИ