БСП поиска прокуратурата да се самосезира по одитния доклад на Сметната палата за фирма "Автомагистрали" и изводите в него. На брифинг на "Позитано" 20 Георги Свиленски и Румен Гечев посочиха, че за нарушенията и сключването на стотици договори без търгове и конкурси партията е сигнализирала от 4 години, а днес докладът е отражение на техните парламентарно задавани въпроси. Тогава от "Автомагистрали" заявиха, че не се притесняват от одит на Сметната палата. В тази връзка от партията искат прокуратурата да се самосезира.

Докладът на Сметната палата е с красноречиви доказателства. Докладът на АДФИ също е приключил, като проверката е за 3 млрд.лв. и в него не са установени никакви нарушения при реализацията на тези договори.

На кого да вярваме на Сметната палата или на подчинената на държавата АДФИ, попита риторично Румен Гечев.

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

Одитът ще бъде изпратен на прокуратурата по нейно искане

Имаме причини да вярваме, че са замитани следи. Какво става, след като тук са превели авансово стотици милиони левове в редица случаи, без да е завършено проектирането, добави още той.

Гечев засече времето и обясни, че от този час започва да следи дали и кога прокуратурата ще се самосезира. Георги Свиленски от своя страна каза, че това е опорочена дейност, която се е случвала пред очите на гражданите и се е извършвало източване на публичен държавен ресурс през АПИ.

"Министър Николай Нанков и Петя Аврамова са лъгали българските народни представители от БСП затова, че "Автомагистрали" има капацитет и че са преразпределени средства, без да се ощетява бюджетът и заради това, че всичко е по законния ред и процедури. Днес може да се види в доклада на Сметната палата, не написано от БСП", обясни той.

Румен Гечев анализира още, че в доклада се доказва, че е нарушен законът за обществените поръчки, тъй като възложителите от АПИ са финтирали Закона по обществените поръчки и са сключвали договори с автомагистрали.

Той даде примери от самия доклад: Автомагистрали няма необходимия капацитет да изпълни договорите с АПИ - държавната фирма трябва да има 1000 единици механизирана техника, а тя има 386, 2150 изпълнители - а те са 358. "Драматични несъответствия - имат само един юрист и един експерт по обществени поръчки и ако предположа каква е квалификацията. АПИ... е знаела, че Автомагистрали не е имала, няма и не може да има капацитет да изпълнява", обясни още Гечев. Тук е имало организирана група, категоричен е той.

Дружество „Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв.
Обновена

Дружество „Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв.

Манолова обвини, че са давани поръчки на близки до властта фирми, Аврамова поиска да не се правят неверни внушения

Даде и друг пример - "Автомагистрали" има три превода авансово плащане от АПИ, които после са наливани в други фирми. "Сметната палата установява, че нито една дейност от тези не е завършена и приета от АПИ. Приятелски отстъпват на няколко фирми, близки до властта, използвам случая да кажа, че прокуратурата е длъжна да се самосезира", категоричен е Гечев.

Той коментира и акцията на прокуратурата в МВР: "Това е посегателство, акцията е меко казано странна, няма такава страна, в която премиерът ще го хванат с милиарди евро, а прокуратурата защо не изпрати одит в домовете на Борисов. Колко време ще баломосват българския народ и установена ли е Мата Хари", попита в заключение Румен Гечев.

Припомняме, че и от "Демократична България" внесоха три сигнала за "Автомагистрали".