На 27 януари 1945 година съветските войски освобождават концентрационния лагер Освиенцим, станал синоним на най-страшното престъпление в човешката история - геноцида над евреите. В продължение на почти пет години в този и други концентрационни лагери Националсоциалистическият режим в Германия избива, измъчва и извършва опити с невинни хора, предимно евреи.

Приблизително 6 милиона са евреите, станали жертва на систематичното нацистко преследване. Много по-голям е броят на преследваните и унищожаваните от националоциализма, ако се прибавят и други етнически, политически и социални групи, като роми, хомосексуалисти, инвалиди и военнопленници, припомня "Дойче веле".

Разсекретяват документи за Холокост, които „пренаписват глави от историята”

Разсекретяват документи за Холокост, които „пренаписват глави от историята”

Документите са изнесени тайно от Източна Европа.

През януари 1996 година тогавашният германски президент Роман Херцог обявява 27 януари за национален възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. От тогава насам денят се отбелязва с възпоменание и в германския парламент - Бундестага. Исторически международното чевстване на тази дата е резултат от срещата на трима държавници - през 1998 година американският президент Бил Клинтън, британският премиер Тони Блеър и шведският му колега Горан Персон поставят началото на иницатива за изследване на Холокоста.

През 2005 година ООН официално прие и определи 27 януари като Ден в памет на жертвите на Холокоста. Думата Холокост идва от гръцкото словосъчетание "напълно изгаряне" и се употребява като термин за избиването на евреите. В редица западноевропейски страни, в това число и Германия, оспорването на Холокоста се счита за престъпление.

Правителства и експерти от различни държави, сред които и България, са обединени в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance).

Днес мрежата на IHRA обхваща над 40 държави, както и ключови международни партньорски организации, включва представители на водещи световни институции, които са се специализирали в преподаването, изследването и почитането на жертвите на Холокоста. Цел на организацията е да осигури политическа и обществена подкрепа за укрепване и насърчаване на образованието, възпоменанието и изследването на Холокоста на национално и международно равнище.

20 години затвор грозят австриец, подкрепящ Холокост

20 години затвор грозят австриец, подкрепящ Холокост

Книгата му "Невинният Хитлер"

Експертите препоръчват преподавателите и обучаващите се да бъдат насърчавани и стимулирани да разсъждават върху моралните, политическите и социалните въпроси, които Холокостът е повдигал, и върху тяхната релевантност днес. От 2019 до 2023 г. IHRA съсредоточава усилията си върху съхраняване на историческите факти и противодействие срещу тяхното изопачаване.

На 27 януари за поредна година почитаме паметта на жертвите на Холокоста. която идва да ни напомни, че не трябва да забравяме фразата : "Никога вече!".