Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България - Трети март събра подписи за референдум, но отказа да ги внесе в Народното събрание.

Причината за това е, че Комитетът нямал доверие в легитимността на Парламента. Десетките папки с подписи бяха единствено показани пред медиите, а съхраняването им ще бъде извършено според разпоредбите на закона.

"Може да се поздравим с голяма победа. Трети март остава националният празник на България. Събрахме 279 000 подписа, които все още са в процес на обработка. Постигнахме първата победа над Сглобката. Основната ни цел е постигната", заяви председателят на Инициативния комитет Петър Витанов.

Той припомни, че за момента е отпаднала необходимостта от референдум с така приетите промени в Конституцията вчера. Подписите няма да бъдат внесени, за да не се повдига за втори път темата в Народното събрание, което напълно е изчерпило своята легитимност, коментира Витанов.

По думите му единствената цел на Инициативния комитет е постигната - събиране на подписка за недопускане на смяна на националния празник. С вчерашното решение на НС неговата функция се изчерпва, допълни Витанов.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е направен така, че да не отчита волята на хората и те да бъдат оставени извън политическия процес, подчертават от Комитета.

"Изключително тежка е технологията по събиране на подписи. Така, както е направен законът, на практика е невъзможно събирането им", коментира Димитър Данчев от ИК.

Заявлението за стартиране на подписката за референдум с въпроса "Съгласни ли сте 3-ти март да продължи да е националният празник на Република България" беше подадено на 21 септември. В инициативния комитет се включиха политици, общественици, учени, журналисти, спортисти.

Припомняме, промяната на националния празник от 3-ти март на 24-ти май беше част от промените в Конституцията, които бяха гласувани на първо четене от Народното събрание. Под обществен натиск депутатите се отказаха от промените на второ и трето четене.

Витанов: Инициативен комитет 3 март не е партия на Румен Радев

Витанов: Инициативен комитет 3 март не е партия на Румен Радев

Предложението за смяна на националния празник разделя обществото, убеден е евродепутатът