Инициативният комитет 3 март не е партия на президента Румен Радев. Това не е начало на политически проект, а цели защита на националния празник на България. Toва заяви евродепутатът от ПЕС/БСП Петър Витанов пред БиТиВи.

Той смята, че не Инициативния комитет разделя хората, а предложението на ПП-ДБ за промени в Конституцията и промяната на националния празник от 3 март на 24 май. Политиците, обществениците, академиците, които са част от Инициативния комитет са обезпокоени от индикациите, които дават премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да променят 3 март, изтъкна Петър Витанов.

3 март е онзи празник, който олицетворява кулминацията на вековните борби на българите за освобождение, за духовно и културно развитие, подчерта Витанов и допълни, че няма нищо против 24 май като празник.

Хората, които са се събрали в Инициативния комитет за защита на 3 март, имат и различно мнение за Паметника на Съветската армия в София. Ако има политици, те трябва да се стремят как да съграждат, а не да разрушават. Разрушаването означава политическо безсилие, убеден е евродепутатът.

С изгаряне на съветски знамена противници на МОЧА поискаха премахването му

С изгаряне на съветски знамена противници на МОЧА поискаха премахването му

Провежда се и контрапротест