Екшънплан от 350 страници прие днес правителството.

Това става, след като по-рано днес бяха обявени 80-те мерки, с които ще решаваме проблемите в съдебната област от негативния доклад на ЕК

По думите на вицепремиера Меглена Плугчиева, екипи от всички министерства са подготвили екшънплан за действие спрямо най-проблемите програми, работещи с европейски средства.

Относно програма ФАР Плугчиева каза, че има разрешение по двете агенции (за които са отнети акредитации) да договарят проекти като правителството се ангажира да ги изплаща в случай, че акредитациите не бъдат върнати.

Според вицепремиера в плана са регламентирани конкретни мерки, срокове и отговорници по министерства.
За да може да бъде върната акредитацията на двете агенции по ФАР, работата за това трябва да приключи най-късно до края на месец ноември, каза още вицепремиерът.

Относно предприсъединителна програма ИСПА Плугчиева още веднъж припомни, че ЕК очаква от нас да решим проблемите с агенция „Републиканска пътна инфраструктура".

Предстои премиерът да назначи управител на новата агенция, както и надзорен съвет и агенцията да подпише споразумения с министерството на транспорта и министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тя още веднъж припомни, че относно САПАРД следващите стъпки са възстановяване на трите спрени мерки и получаване на разрешение от ЕК крайния срок по програма САПАРД да бъде удължена до 2009 г.

Вицепремиерът уточни, че в плана за действие има и подробно разписани визитки на всички  оперативни програми, работещи със средства от кохезионния или структурния фонд.

В екшънплана е включеная специална бонус система за работещите по програмите, финансирани от ЕК, служители в държавната администрация.

По думите й планът, който включва действия до края на мандата на това правителство, ще бъде публикуван на интернет страницата на правителството до няколко дни.