59% от българите подкрепят критичната позиция на държавния глава Румен Радев за неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура.
Припомняме, на 6 януари президентът заяви, че конкурсът по избор на изтребители е бил опорочен.

Това сочат данни от проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", проведено между 800 респонденти в периода 24 - 26 януари 2019 година.

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Според него това е троен удар по България

Мнозинството от сънародниците ни стои зад думите на Радев. Двойно по-малко, 29% от анкетираните, намират думите на президента като неоснователни. Останалите 12% от участниците в проучването се колебаят или нямат мнение по въпроса.

Тепърва предстои да се изследват настроенията в обществото след критичната реч на Радев за втората година от встъпването му в длъжност, когато той заяви, че предсрочните парламентарни избори у нас са неизбежни.

Румен Радев: Кълнем се в Европа, а правим антиевропейски избори

Румен Радев: Кълнем се в Европа, а правим антиевропейски избори

България губи суверинитет, според държавния глава

Сред другите актуални теми, изследвани от "Галъп", спадат въпроси от регионален и общонационален характер. Например случаят "Войводиново" - данните сочат, че 70% от запитаните подкрепят военния министър Красимир Каракачанов за думите му, че циганите вече са станали "нагли". 25% не одобряват тези му думи, а останалите се колебаят.

Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока, но това не означава, че се подкрепят стихийни действия. Nапротив, 85% смятат, че е нужна стратегията за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение.

Снимка 403433

Източник: "Галъп интернешънъл"

Подобно на Войводиново българите възприемат по-лично част от по-общите социални проблеми в страната, например повишаването на цените на тока и парното.
На фона на тази социална чувствителност 85% от българите подкрепят скорошното искане на Корнелия Нинова за проверки и оставки в комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
13% са против това искане, а останалите се колебая.

Има и теми обаче, по които българите се консолидират в позицията си въпреки партийните си възгледи, социалните различния и други. Такава тема е проблемът, пред който са изправени българските превозвачи с пакета "Мобилност" на президента на Франция Емануел Макрон.
За това свидетелства статистиката, според която само 17% от българите не подкрепят действията на премиера Бойко Борисов да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации, с които той все пак печели дивиденти.

Въпроси като качеството на ремонтите в населените места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха продължават да разделят обществото. Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания. Например привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични.

Снимка 403432

Източник: "Галъп интернешънъл"

80% от анкетираните намират, че в големите градове придвижването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини. 71% в страната казват, че няма достатъчно места за паркиране.

44% от запитаните се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение. В София картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато около една трета са доволни.

Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% - не.

В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столицата взискателността на обществеността е увеличена. Развитието на градовете у нас в последните години явно води и до по-голяма критичност на хората към качеството и прозрачността при ремонти и подобрения в градската среда. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да си позволят да пътуват извън България и да сравняват, пишат от "Галъп".

Иначе засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна - 58% оценяват позитивно, а 31% негативно.

Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен впечатленията на обществото от последните снеговалежи в планински райони на страната. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната.

Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух - цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

Всички тези теми засягат чувството на справедливост сред обществото - българите очевидно не приемат, когато се вижда пренебрегване на правилата. Дали става дума за голяма сделка, за усещане, че една група има привилегии пред друга, за протекционизъм на големи държави срещу слабите малки, или пък за социална чувствителност, обществото ни проявява невъзприемчивост, тълкуват още от социологическата агенция.

Над 8 000 души умират годишно в България от мръсния въздух

Над 8 000 души умират годишно в България от мръсния въздух

Почти 15 000 души годишно в България умират вследствие замърсяването на въздуха