Новият закон за обществените поръчки е много лош и отваря минимум 8 нови корупционни врати. Всички те бяха гласувани от обичайното мнозинство ГЕРБ, ДПС, АБВ, с услужливото отсъствие на БСП от зала.

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на среща с поддръжници във Варна.

Той коментира и прекратяването на обществени поръчка за 1.7 млрд. с решение на министър-председателя Бойко Борисов. Според Кънев прекратяването не е решение, а е необходимо разследване за това кой е подготвял тръжните документи така че да се облагодетелства определен кръг от фирми. 

От това, според Кънев, може да се направи сигурен извод, че над 1/3 от всички публични поръчки в България са нагласени, за да обслужват олигархията

Той допълни,че два от най-големите инфраструктурни проекти - автомагистрала "Хемус" и благоустройството на морската столица   ще бъдат тежко забавени, което засяга Варна и Североизточна България.

Според тъмносиния лидер тревожен е фактът, че премиерът Борисов е дал „заден” по темата за обществените поръчки и няма тенденция ГЕРБ да започнат да работят по румънски модел.

В тази посока депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на РБ имат конкретни предложения, включващи антикорупционна прокуратура по румънски модел. Нарекохме я „Българският ОЛАФ”. Ако не следим как се харчи всяка стотинка, едно е сигурно, ще останем най-бедните в Европа” допълни Радан Кънев.