До изборите 80% от българските общини ще са със запорирани сметки и в състояние на фалит. Тази мрачна прогноза направи председателят на младежкото обединение в БСП Явор Гечев.

По думите му в момента вече има общини със запорирани сметки, а подобна заплаха грози най-вече малките общини в България.

Общините не могат да плащат разходите си за европроекти, тъй като се бавят и самите проекти. Според Гечев малките общини с проекти в ДФ „Земеделие" почти със сигурност ще са със запорирани сметки и със спрени проекти.

Делегират се все повече дейности на общините, а те от своя страна няма откъде да вземат средства да ги изпълнят, посочи той и допълни, че държавата няма визия за развитието на общините.

Гечев изрази опасения, че ще бъдат запорирани сметки на общини на партиен принцип.

Харта на лявата политика в местната власт предлага лявото крило в БСП. Документът ще бъде предложена и на ръководството на партията.

От лявото крило са категорични, че техните кандидати за местна власт освен телегенични и красиви, трябва да са и лоялни към определена рамка на лявата политика в местната власт.

„Ясно е, че в тези избори БСП ще се противопостави на управлението на ГЕРБ", посочи Янаки Стоилов. Според него на тези избори БСП не трябва да участва във всеядни коалиции и да се насочва към кандидат „някой симпатяга", зад когото да застане.

Няма безизходни ситуации, има безизходни хора и политици," подчерта още той.

По думите му БСП трябва да формулира своя ясна платформа за местната власт. „Ние тръгваме, за да спечелим тези избори, но не бива да жертваме лявата си идентичност в името на победата на всяка цена, категоричен бе Янаки Стоилов.

Янаки Стоилов заяви, че мандатите за кметове и общински съветници в предстоящите местни избори трябва да се съобразят със записаните в хартата идеи - общините да се ангажират с разкриването и поддържането на работни места в общинските предприятия, както и да се стимулира бизнеса да създава заетост.

Хартата предвижда и европейските средства да се насочват към проекти с висока полезност, създаване на общинска полиция.

Според проекта общините трябва да приемат правила, с които да изключат възможността за участие в обществени поръчки на фирми, които имат задължения към служителите си или са били некоректни към общината.

Друга идея е общината да се грижи за децата чрез облекчения при плащане на такси в детските ясли и градини и допълнителни отстъпки за деца от многодетни и бедни семейства, както и осигуряване на безплатен или при ниски такси достъп за децата до спортни съоръжения за масов спорт.

Предлагат се и минимални социални стандарти, на които трябва да отговаря и най-малката община, както и възраждане на общинската жилищна политика.