За каналджийство от началото на годината до 19 май 2022 г. са образувани 85 досъдебни производства, към наказателна отговорност в качеството на обвиняеми са привлечени 76 лица. Анализът на данните показва 84% увеличение в броя на заведените заявителски материали и на образуваните досъдебни производства в сравнение със същия период на миналата година. Информацията е на МВР.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

За миналата година те са близо 700 000

От 20 април 2022 г. по заповед на вътрешния министър Бойко Рашков е въведен План за действие при извънредна ситуация заради увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция. За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на отговорност на РДГП - Елхово са командировани служители от други структури на Главна дирекция "Гранична полиция", от областните дирекции на МВР, от Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и от Министерството на отбраната. Изграден е механизъм за контрол, като всяка седмица ръководни служители по график инспектират на място изпълнението на задачите в плана.

Задържаха бус с нелегални мигранти край Банско

Задържаха бус с нелегални мигранти край Банско

Шофьорът и 18-те чужденци са арестувани

След въвеждането в граничното наблюдение на допълнителните служители от МВР и МО е постигната по-голяма плътност на смесените патрули по линията на държавната граница.

След активирането на плана за действие в резултат на увеличения миграционен натиск и предприемане на комплекс от мерки, се отчита съществено намаляване на броя на задържаните лица. Българските гранични власти са задържали на вход 533 граждани на трети страни. Те са предимно граждани на Сирия и Афганистан.

От началото на 2022 г. са предотвратени близо 34 хиляди опита за незаконно влизане в България, което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Миграционният натиск по българо-турската граница е 98% от общия миграционен натиск на границите на страната ни.

Хванаха в крачка трима каналджии с 18 мигранти край Пазарджик

Хванаха в крачка трима каналджии с 18 мигранти край Пазарджик

При два отделни случая

Общо граничните полицаи са предотвратили към 33 860 опита на незаконни мигранти да влязат в България. 33 200 са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Останалите са се върнали във вътрешността на Гърция.

Оградата, построена в края на 2017 г. по цялата дължина на българо-турската граница, с обща дължина над 235 км., също оказва възпиращ ефект, уверяват от МВР.

Според служителите на Рашков активно се използва Интегрираната система за наблюдение в състава на която са включени периметрови сигнално-охранителни системи, стационарни постове и мобилни системи за техническо наблюдение. В контрола на миграционните потоци участва и Специализирания отряд за въздушно наблюдение към ГДГП. На българо-турската граница са развърнати и членове на постоянния корпус на агенция Фронтекс.

В резултат на предприетите мерки и вследствие на допълнителните сили и средства, концентрирани по границата, капацитетът на специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция" към момента е запълнен под 40%.