ГЕРБ се е сраснала с държавата. Основната политическа задача на АБВ за местните избори е тази връзка да бъде разделена. Това обяви на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков след заседание на Националния съвет на партията.

Той разкритикува сделката за изтребителите Ф-16, като твърди, че плащането на мита ще оскъпи поддръжката. По думите му правителството откровено лъже за посочената цена от 2,2 млрд, тъй като заедно с параметри, като ДДС, например, цената за изтребителите става 2,7 млрд.

Правителството трябва да спре да лъже, категоричен беше той. По думите му 30 наши изтребителя в момента могат да бъдат вдигнати във въздуха с по-малко средства от предвидените за новата доставка от САЩ.

АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети. 

Актуализират бюджета, за да платят изтребителите

Актуализират бюджета, за да платят изтребителите

Горанов обяви, че ще има извънредно заседание на Министерски съвет

"Самолетите, които купуваме, са невидими, защото никой не ги е виждал. Българинът трябва да знае, че всяка резервна част, която внасяме след това, ще бъде с плащане на мита. Това ще оскъпи изключително много поддръжката. Българинът трябва да знае, че единственият ангажимент на нашите партньори е да докарат тренажори. Друг ангажимент към нашата икономика те нямат. И никой не бива да очаква да имат, защото това е политиката на САЩ. Няма заради нашите 8 самолета да променят политиката си", обясни Петков.

В контекста на обявеното, че предложението за Ф-16 е направено от експертна група на ВВС, Румен Петков настоя за обявяване на имената на въпросните експерти.

В четвъртък АБВ организира дискусия за българските ВВС.

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

Петков осъди предложението на ГЕРБ за отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Очевидно гласовете у нас се манипулират, а като инструмент за това се използват невалидните гласове, каза още Петков.

Настояваме от тези избори да бъдат извадени недействителните бюлетини и с представители на СИК, на академичната общност, тези бюлетини да се преразгледат.

Машинното гласуване би подпомогнало честните избори, а то трябваше да влезе в сила още през 2017 година. Какво показваме на обществото с вулгарното нарушаване на изборните закони, пита Петков.

Според него правителството е направило всичко възможно, за да дискредитира машинното гласуване. Тази теза беше подкрепена и от БСП.

"Прозрачност без граници" се обяви против отмяната на машинния вот

"Прозрачност без граници" се обяви против отмяната на машинния вот

Според асоциацията зад техническите аргументи прозират политически интереси

Коалициите, които ще се формират по места, ще са част от партиите на Коалиция за България и някои политически субекти от левицата, стана ясно още на пресконференцията.

Форматът на участие и кандидатурите предстои да станат ясни. Има достатъчно потенциал да увеличим участието си в местната власт, убедени са от АБВ.

Основната цел е засилване присъствието на левицата в местните органи за самоуправление. Левицата няма един кмет на областен център и има малко кметове на околийски центрове, добави Петков.

АБВ ще се бори за повече присъствие на държавата във всяко населено място, гаранции за сигурността и реална власт в ръцете на общините по думите на зам. - председателя Любомира Ганчева.

Общините трябва сами да управляват бюджета си и да привличат инвестиции, смята Ганчева. Партията поставя като приоритет малките населени места, така че да се спре тенденцията към заселване в няколко големи града.

Избирателният кодекс като йо-йо

Избирателният кодекс като йо-йо

Фокусирането на дебата за изборните правила около машинното или хартиеното гласуване и прескачането от едната в другата крайност е безплодно. За да работи добре избирателната система на една наистина демократична държава, тя следва да бъде предвидима - нещо, което не се очертава

АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот. Решението бе взето след заседание на Националния съвет на партията, съобщи заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов.