От ПП АБВ настояват за дебат, с който да се постигне дефиниция за общата история на България и Македония.

Това обяви основателят на партията и президент на България Георги Първанов в Министерски съвет. 
Представителите на ръководството на АБВ бяха приети в МС от приемиера Бойко Борисов.

Румен Радев не чул извинение от Заев

Румен Радев не чул извинение от Заев

Президентът иска правителствена реакция за присвояването на Илинденското въстание

Първанов се възмути, че при честванията на загиналите от Илинденско-Преображенско въстание премиерът на Македония Зоран Заев не е споменал българските воини.

Илинденско-Преображенското въстание е българско, изтъкна Първанов и добави, че би могъл да го докаже със стотици документи, че самосъзнанието на организаторите и инициаторите е българско.

Първанов коментира още, че най-големите поражения в македонската политика на България идват от противопоставянето и голямото напрежение между българските партии.

По думите на Първанов АБВ биха подкрепили развитието на договора за добросъседство с Македония за развитие на българския интерес, ако се постигне съгласие по общата ни история.

Воеводите към Заев: Българско и македонско значат едно и също нещо

Воеводите към Заев: Българско и македонско значат едно и също нещо

ВМРО са съпричастни към Заев - бил в трудна ситуация в собствената си страна

Лидерът на АБВ Румен Петков настоя да се проведе дебат, който да достигне до институционална и политическа общобългарска позиция за дефиниране на понятието обща история. По думите му не е сериозно да се ограничава общата ни история в рамките на Османската империя.

За нас е важно да подкрепим стремежа за евроатлантическото бъдеще на Македония. Това е въпрос на осъзнато бъдеще за перспективите между България и Македония, но то не може да минава без истината за нашата обща история, изтъкна Петков.

Той се закани, че от партията ще се допитат и до Комисията по външна политика в Народното събрание, защото това е общобългарски въпрос, по който трябва да се стигне до една обща позиция.