Изтребителят F-16 е много капризен и при едно малко камъче, вади двигателя от строя. Това може да доведе до финансови ограничения и губене на неговия ресурс, заяви генерал Володя Цветанов на дискусия в БТА на тема "Превъоръжаването на българските военновъздушни сили - без алтернатива".

Припомняме, ген. Володя Цветанов от 2006 г. бе началник-щаб на Военновъздушните ни сили. От 2009 г. бе главен инспектор на военното ведомство.

По думите му превъоръжаването на българските военновъздушни сили е без алтернатива, но това трябваше да стане отдавна, а не сега. Според ген. Цветанов сделката не трябва да се случва на всяка цена, с цел да се угоди на някого или да се държим безгръбначно.

На прага сме да сключим договор за F-16, който не е лош, но е по-старо поколение от останалите европейски изтребители. Има много нови неща в него и това предполага към някакви проблеми в подготовката и използването на самолета, посочи ген. Цветанов.

Той иска да знае кой и кога ще плаща допълнителния милиард и половина за това, че стойността за придобиване на нови възможности за армията са се удвоили. Как ще ни гледат нашите европейски партньори, запита реторично военният от запаса.

На пресконференцията бяха поставени още въпроси, сред които - "Чии интерес защитава политическото решение за избор на този самолет? Защо не са били предложени новите условия и на другите участници в конкурса? Защо доставката не е уточнена? Трябва ли да се очакват нови натоварващи финансови изненади".

Генерал Володя Цветанов изтъкна, че така фиксираната сделка трябва да се прекрати, новите условия да се предложат и на другите участници, за да може България да се сдобие с нов изтребител. "Не трябва да се допуска рекет, или F-16 или нищо, защото трябва да се купи европейска техника и да участваме в производството. По този начин страната ни ще защити националните си интереси", подчерта ген. Цветанов.

Темата за превъоръжаването на българските военновъздушни сили е силно чувствителна тема, с която се упражняват хора, които не разбират достатъчно добре и липсва експертната оценка. За лидера на АБВ Румен Петков няма яснота и достатъчно ангажиране какво ще се прави до 2023 г. и какъв ресурс ще бъде необходим, за да се поддържа настоящата техника.

За Румен Петков въпросите за закупуването на F-16 са много, като се започне от начина на ценооборазуването, не се споделя истинската цена на сделката, с какъв ресурс ще се борави и не се коментира в конкретика доставката на самолетите.