Пробивът в системата за лични данни е пробив в доверието и всякакъв опит за замитане на случилото се руши българската държава. Това заявяват от Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод хакерската атака спрямо НАП.

По тази причина от АИКБ настояват за пълно разследване на случая от независими външни на системата експерти, както и за незабавен одит на ИТ сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление.

В епохата на всеобхватна цифровизация подобно събитие може да се определи единствено като катастрофа, категорични са от Асоциацията.

Според тях изтеклите бази данни на НАП показват драстичен пробив в защитата на правата на физическите лица при обработване на личните им данни, тъй като са били компрометирани данни на милиони българи, съдържащи се в договори, информация за възнаграждения, доходи, кредити, IP-адреси, декларации, имена, ЕГН, адреси, данни на български фирми и редица други.

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

Уязвимата услуга е затворена

От АИКБ са обезпокоени от изнесените факти, че кражбата на данните всъщност е била осъществена 20 дни преди откриването й, а Приходната агенция изобщо не е отчела неправомерното извличане на данните от сървърите й. Вместо това кражбата е била констатирана едва след публикуването на част от информацията.

Всичко това говори за ниско ниво на защита и сигурност на данните, за некомпетентност или небрежност на отговорните лица, което поставя под риск националната сигурност и функционирането на държавата, посочват от Асоциацията.

Според тях на фона на случилото се е необяснимо желанието на НАП чрез Наредба 18 да се намесва онлайн в технологичните и търговските тайни на компаниите.

АИКБ настоява незабавно да се изготви план за действие за намаляване на вредата от случилото се. Освен това те искат от управляващите да оповестят публично кой носи отговорност за пробива и какви наказания ще бъдат наложени.

Борисов иска хакерите да работят за държавата

Борисов иска хакерите да работят за държавата

По думите му сме имали уникални вълшебници в IT сектора

От Асоциацията напомнят за предишни обезпокоителни сривове, като проблемите с търговския регистър, преминаването към електронни винетки и др. Подобни провали са изключително обезпокоителни, недопустими и позорящи за държава, която има претенциите да бъде регионален лидер в информационните технологии, категорични са те.

Според АИКБ в бъдеще ще продължават подобни пробиви, ако не се осъществи промяна в работата на държавата с електронните данни на българските граждани и бизнес.

Те са на мнение, че държавните институции, както и външни експерти и компании за сигурност трябва да одитират и да опитват пробиви на изградената инфраструктура. Държавната агенция за електронно управление пък трябва да наложи минимални критерии за сигурност при проектиране и изпълнение на е-услуги от държавните институции според тях.

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Не създавайте отделни допълнителни бази данни с информация, призова Караджов