"Петър Илиев е един от многото проблеми, които има българската енергетика." Така председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира промените в Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Работодателските организации не са променили позицията си и настояват за оставката на шефа на НЕК. АИКБ не са се отказали и ще сигнализират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и други европейски и национални институции.

Според АИКБ БЕХ не трябва да се управлява от дъщерните си дружества, защото ръководителите се включват в състава на съвета на директорите в холдинга. Велев изтъкна, че част от това управление трябва да бъде насочено към предлагането на електроенергия, за да не се стига до дефицит на енергия и най-високи цени.

Жаклен Коен е новият стар директор на БЕХ

Жаклен Коен е новият стар директор на БЕХ

Рокади с протоколно решение на министър Теменужка Петкова

Припомняме, малко по-рано днес бяха сменени трима от членовете на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД с протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Досегашните членове на Съвета на директорите на БЕХ Петьо Иванов, Петър Илиев и Живко Динчев, се освобождават от постовете си. На тяхно място със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите се назначават Жаклен Коен и Андон Андонов, както и освободеният шеф на "ТЕЦ Марица изток 2" Живко Динчев за срок от три години.

на 17 декември 2018 г. ЕК обвини БЕХ в монопол Европейската комисия наложи глоба на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) в размер на над 77 милиона евро.

На 1 март 2019 г. БЕХ обжалва решението на ЕК да наложи санкции на дружеството за монопол.

АИКБ: ТЕЦ "Марица-Изток" 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

АИКБ: ТЕЦ "Марица-Изток" 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

Освен до главния прокурор индустриалците ще подадат сигнал и до КЗК и КЕВР

Припомняме също, че в последните няколко месеца се създаде сериозно напрежение в сектор "Еенергетика". Няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" е манипулирана и отелязва неимоверни скокове. Към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

Работодателите настояха за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.

В средата на юни месец след един брифинг, на който отхвърли обвиненията, шефът на НЕК Петър Илиев депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, но тя не бше приета.

На последното нарочно заседание на ресорната парламентарна комисия, което беше отложено веднъж, стана ясно, че КЕВР е започнала проверка на свободния пазар на електроенергия.

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият
Обновена

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият

Теменужка Петкова сезирала КЗК и КЕВР да проверяват има ли проблем на свободния пазар

Избухнаха и няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

В началото на седмица Петър Илиев пред енергийната комисия в парламента, която изслуша сектора за състоянието на свободния пазар, заяви, че свободният пазар е оставен на самотек, а Теменужка Петкова посочи, че вече е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия.