Запазването на депутатското място за някои членове на Изпълнителното бюро на БСП е мъдро решение, заяви политологът Мария Пиргова пред БНР.

Доц. Пиргова не споделя опасенията на някои наблюдатели, че Корнелия Нинова се стреми да превърне БСП в лидерска партия. Тя изтъкна, че БСП е сложна структура, която никога няма да се централизира, никога няма да стане лидерска партия. Според нея превръщането на БСП в лидерска партия ще я унищожи.

Колкото и Корнелия Нинова да иска да бъде едноличен лидер, около нея има хора като Стефан Данаилов, Крум Зарков, Валери Жаблянов, Ататанска Тенева, Кирил Добрев и т.н. - това са хора със сериозен партиен опит и в тази компания, така да кажа, тя не може да си извоюва еднолична власт, допълни Пиргова.

Припомняме, в неделя Националният съвет на БСП по предложение на лидера Корнелия Нинова, реши четирима депутати да напуснат Изпълнителното бюро. Това са Красимир Янков, Весела Лечева, Иван Ченчев, Стоян Мирчев и Александър Симов.

БСП освободи петима членове на Изпълнителното бюро

БСП освободи петима членове на Изпълнителното бюро

Избрани са трима нови членове...

Като народни представители и мястото си в Бюрото обаче ще съвместяват Драгомир Стойнев, Крум Зарков, Стефан Данаилов и Валери Жаблянов. Социалистическата партия избра вчера и заместник-председатели.

"На мен ми се струва, че амбициите на госпожа Нинова бяха доста по-големи за разделяне на тези структури - парламентарна група и Изпълнителното бюро, но ми се струва, че в този вариант тя е постъпила мъдро. Ще видим как ще се развият по-нататък нещата", каза Пиргова.

Всяка партия да се развива по посока на организационното си укрепване или по посока към участие властта. Като предимства на Корнелия Нинова Пиргова открои нейния заявен стремеж към властта и заявената амбиция за централизация на партийните органи.

БСП избра Добрев, Златева, Данаилов и Москов за зам.-председатели

БСП избра Добрев, Златева, Данаилов и Москов за зам.-председатели

6 часа продължи заседанието...

Мария Пиргова припомни, че идеята за разделяне на депутатските позиции от тези в ИБ на БСП Нинова е заявила още преди около година. Някои (народни представители - бел.ред.) не се разделиха с позициите си в ръководството и на мен ми се струва, че това е мъдра постъпка от страна на госпожа Нинова, защото тя беше подложена на много критики, част от които тя възприе.

Мисля, че през последните дни, тя е преосмислила решението си, защото аз виждам, че от 15 членове на Изпълнителното бюро петима все пак са в парламента - това е една трета и ми се струва, че е напълно достатъчно за връзка с парламента.

Парламентарната група сега е голяма и ще има да решава изключително сложни задачи. Задачата на една партия е да представлява хората в парламента и да се бори за власт. Тук явно представителството ще върви по линията на парламента, а укрепването на структурите - по линията на "Позитано" и ИБ.