Ако ще има актуализация на бюджета трябва да бъде в обратна посока. Добре е едно цивилизовано общество да не свиква да живее постоянно с актуализации и това да става като хронична болест. Това заяви бившият икономически и финансов министър, както и оттегления кандидат на ИТН за премиер Николай Василев за това дали е нужна актуализация на бюджета.

Актуализацията на бюджета не са пари, а манталитет - или живеем с актуализация на бюджета, или не живеем с нея, посочи той.

Без актуализации има предвидимост, приемственост и нищо не налага думата актуализация. Ако някои настоява да има актуализация, щял да предложи да има намаляване на разходите, а не увеличаване, обясни Василев.

Николай Василев припомни тезата си, че при управлението на Жан Виденов и управлението на Сергей Станишев разпределението през бюджета било над 30%. В момента разходите са 43.3% и вървим с идеи към 45%, като се нагнетяват очаквания да вървим към 50% от БВП.

Не е работа на служебното правителство да се произнася по актуализация на бюджета, социална политика и данъчна политика. Не е работа на което и да е служебно правителство да променя на 180 градуса данъчната политика, която преобладава в страната от години, посочи той.

Василев е привърженик на балансираните бюджети. Не би следвало служебно правителство да коментира теми, които не може. "Това е все едно да иска да изпрати ракети на Плутон, но да не може."

По другата голяма тема от последните дни и месеци - членството на България в Еврозоната, Василев коментира, че "ако всички банки в последните 10 години се надзираваха от Европейската централна банка нямаше да се случат случки". Членството в еврозоната е имидж и просперитет - иска ли България да бъде двойкаджийката или да бъде на масата, където се взимат важните решения.

До този момент финансовият сектор е като едно сираче и не е разбрал, че сме влезли в ЕС, според Николай Василев.

На брифинга на ИТН от думите на Тошко Йорданов, че Николай Василев ще бъде поканен да участва в икономическия съвет на партията и да я консултира. Самият Василев не потвърди нито отхвърли това предложение, но изказа надежда "новите ми приятели" да бъдат успешни и да продължат да работят заедно.

Николай Василев отговори на конкретни въпроси по обвиненията за връзки с ДПС, Сергей Станишев, Моника Станишева, както и за приватизацията на Булгартабак, електроразпределителните дружества, приватизацията във водния сектор. Тошко Йорданов влезе и в ролята на журналист и той зададе въпросите, които от ИТН смятат за важни.