В договора между Македония и Гърция, който предстои да бъде подписан, има клаузи, които ще създават проблеми в българо-македонските отношения.
Тези клаузи противоречат на това, което българската страна си мислеше, когато подписваше българо-македонския договор. Това обясни пред БНР Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание и посланик в Македония от 2001 до 2005 година.

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония
Обновена

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония

Според различни гръцки и македонски медии договореното име е Република Северна Македония

"Българската дипломация в последните 20 години винаги, включително и правителството на Борисов, е работила по отношение на това, че ние не приемаме и не одобряваме второ географско име към името Македония, защото самото име Македония е географско както Мизия, както Тракия, както Добруджа.
Когато към едно географско име, каквото е Македония, се прибави и още едно географско определение, ние просто изпадаме в един абсурд. Някой ден след години може да се появят политици в Македония, които да проявят претенции към части от България, защото попадат в географската област Северна Македония. С това географско име се получава един пълен абсурд", заяви бившият ни посланик в Скопие.

България приветства споразумението за името на Македония

България приветства споразумението за името на Македония

Новото име не бива да се интерпретира като основание за териториални претенции…

По думите на Йорданов, самият македонски президент Георге Иванов има голяма заслуга за дълголетната кризисна ситуация в Република Македония.

"Негови решения станаха повод и основание тази ситуация да ескалира, включително и до нападение върху парламентарната институция, до ексцесии вътре в нея. Пострада Заев, пострада министърът на отбраната. Георге Иванов зае една много конфронтационна позиция", каза Йорданов.

По думите му, аналиаторите обясняват позицията на македонския президент основно с някаква негова задкулисна политика и връзка с Кремъл, която цели да се попречи на членството на Република Македония в НАТО.

Добре известно е, че руската политика в региона няма нищо против тези държави от Западните Балкани да се интегрират в Европейския съюз. Георге Иванов и сега продължава да се държи неотстъпчиво и твърдо, припомни Александър Йорданов.

По думите му, отказът на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент не е бил адекватен.

Новото име на Македония насочвало за претенции към България

Новото име на Македония насочвало за претенции към България

АБВ не са съгласни две страни да решават проблем, засягащ няколко държави, но без тяхно участие

"Според мен трябваше Георге Иванов да бъде приет и в разговора с него българският премиер да изложи българската позиция по спорния въпрос, каквато и да е тя. Като че ли България няма позиция", възмути се Александър Йорданов.